Annons
Nyheter

Lotta Olsson & Maria Nilsson Thore: Konstiga djur

Lotta Olssons och Maria Nilsson Thores nya bok Konstiga djur är ingen faktabok om säregna arter, som titeln antyder. Ett och annat om näsapan, tordyveln, dagsländan och näbbdjuret får man visserligen veta, men i första hand är det en dagsaktuell saga om mångfald och tolerans.
Nyheter • Publicerad 1 december 2011
Maria Nilsson Thore har ritat. Foto: Caroline Andersson.
Maria Nilsson Thore har ritat. Foto: Caroline Andersson.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Lotta Olsson har skrivit. Foto: Ulrica Zwenger
Lotta Olsson har skrivit. Foto: Ulrica ZwengerFoto: 

I centrum står jättemyrsloken, som alla pekar ut som konstig. Är det bra eller dåligt? Han vet inte och går till sin vän hasselmusen för att få råd. Då föds idén om en tävling där det konstigaste djuret ska koras. Med mycket humor och dialog växer berättelsen sedan till en varm historia om olikheter, men också en vass ironi över datoriseringens frammarsch.

Hasselmusen, som älskar svåra ord och ska vara domare, tar till exempel kommandot över tävlingsorganisationen. ”Nu är vi ånn lajn!”, ropar hon och visar (spindel)nätet för den förvirrade myrsloken. Det är ”det som gäller nu: sajberspejs”, förklarar hon och sorterar personliga papperspresentationer som tävlingssugna djur av alla de slag fäst i spindelväven.

Annons

Bilderna förstärker den informationsteknologiska förvirringen, individernas vilja att synas och organisatörernas kval för att nå rättvisa med grova perspektiv, handskrivna brev, spralliga ögonblicksbilder och symboliska detaljer utbrutna på vita fonder. Och ansiktsuttrycken - de är underbart dramatiska i all sin enkelhet. Konstiga djur är med sin energi och variationsrikedom helt enkelt en riktig vinnare.

JONNA FRIES

Bok: Konstiga djur

Text: Lotta Olsson

Bild: Maria Nilsson Thore

Förlag: Bonnier Carlsen

Ålder: 6-9 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons