Annons
Nyheter

Piggt och annorlunda om is

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Foto: 
Foto: Opal
Foto: OpalFoto: 
Foto: 

Visst undrar man varför isen flyter, vad fiskarna gör på vintern och om isberg verkligen lyser. Mellan beskrivningar av marängis, pispis och madrassis ger Lena Sjöbergs bok Kalla fakta om is svar på de frågorna.

Boken, som förra året utnämndes till vinnare i Opals faktabokstävling omfamnar verkligen allt som har med is att göra. Ismannen, frysboxen och recept på ischoklad trängs med isdubbar, upptäcktsresande och nedslag i djurlivet på Arktis respektive Antarktis.

Annons

Det blir bitvis snuttifierat, bitvis tungt informationspackat. Ändå är Kalla fakta om is en pigg och lite annorlunda faktabok, som mer fungerar som ett smörgåsbord eller ett roligt bildspel än en traditionell informationsbibel.

Bilderna trängs på bakgrunder som med sina färgkoder bidrar med en välbehövlig kapitelindelning. Därpå leker sedan Sjöberg vidare med fart, riktning, form, ljud och färg i pratbubblor, genomskärningar och bildliga manualer. Det är omfattande, informativt och underhållande – om än något spretigt.

JONNA FRIES

Kalla fakta om is

Text och bild: Lena Sjöberg

Förlag: Opal

Ålder: 8-11 år

Läs också: Jonatan Lindströms bok Hjärnkoll – så funkar synen och medvetandet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons