Annons
Nyheter

Puls, känsla och skärpa om kampen för att acceptera sig själv

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Foto: Viktor Gårdsäter.
Foto: Viktor Gårdsäter.Foto: 
Foto: 

Man kan gå sönder av längtan. Det kan kännas som om man knappt får plats i sig själv. Men hur gör man om man vill visa sitt brinnande hjärta för hela världen och ändå inte riktigt vågar?

Stella är femton år och kär. I sin bästis Sigrid. Det är inte så himla lätt och bekvämt, trots att det är 2000-tal och typ nästan modernt att vara homo, som Stella skriver. Den hon skriver till är Agnes, en 84-årig kvinna hon hittat på RFSL Seniors websida - av alla ställen. Agnes, som under hela sitt traditionella äktenskap egentligen älskat en nära väninna, blir Stellas bollplank och räddning i en tid av vånda och trevande försök att nå Sigrid på ett annat plan.

Annons

Allt som finns i Sofia Nordins Augustnominerade bok Det händer nu är puls, ögonblick och känsla. Prosan är vidöppen, genomgående rakt riktad till läsaren i registrerande presenspassager. Stellas jag-perspektiv sätter nästan oavbrutet bullrande inre monologer i rullning. Hon vrider och vänder på sina egna reaktioner, reflekterar över de närståendes ord och det historiska perspektivet med en sjungande och samtidsförankrad skärpa. Dialogerna är betydligt träigare och lämnar sin förkonstlade roll som avbytare till monologdansen först mot slutet. Riktigt vital och trovärdig blir den dock aldrig.

Det som får romanen att lysa är helt och hållet Stellas inre resa. Hennes kamp för att acceptera sig själv för upptäckten av sin icke-normativa kärlek, hennes desperata försök att faktiska vara kär i en kille (Sigrids bror!), och senare kampen för att få de vuxna att acceptera kärleksrelationen mellan tjejerna, slår an hela känsloregistret och snuddar vid decennier om debatt kring homosexualitet.

Det händer nu är en smärtsam roman, som naket och innerligt gestaltar en ung kärlekshistoria, men framför allt ett kvävande bekräftelsebehov och en mognadsprocess. Lite pladdrigt blir det förstås med den upphettade bekännelseformen, men det är samtidigt den som luckrar upp tabumuren och synliggör normföreställningens svåra skuggspel.

JONNA FRIES

Det händer nu

Författare: Sofia Nordin

Förlag: Rabén & Sjögren

Ålder: 12 – 15 år

Läs också: Simon och Sophie av Emma Granholm.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons