Annons
Nyheter

Sara Kadefors: Lex bok

Måste alla skriva om sina fantastiska liv på Internet hela tiden? Vad får man egentligen ut av att publicera bilder på sina kläder och sin mat? Betyder de där bekräftande utropen i kommentarsfälten verkligen någonting? Eller är allt bara fejk, för att komma ifrån verkligheten?
Nyheter • Publicerad 7 november 2013
Foto: 
Sara Kadefors har tidigare skrivit bland annat Sandor slash Ida. Foto: Ulrica Zwenger
Sara Kadefors har tidigare skrivit bland annat Sandor slash Ida. Foto: Ulrica ZwengerFoto: 

Sara Kadefors debuterade 2001 med Långlördag i city. Sedan dess har hon skrivit böcker för olika åldersgrupper, bland annat Augustprisade Sandor slash Ida (2001). Hon har också skrivit för både tv, film och teater.

Nu är hon aktuell med Lex bok, en roman som underhållande och skarpsynt gör upp med dagens (ungdoms)kultur. Huvudpersonen heter Lex och lever i fräsande opposition mot samhället. Hon tycker alla är korkade: politikerna, pappa som sitter i fängelse, losern Bruno som mamma träffat på zumban, Miranda med sin glittriga blogg och Rutskjortan som uppmanar klassen att odla sina ”entreprenöriella egenskaper”.

Annons

För att provocera och protestera mot allt det där skapar Lex en hemlig karaktär. Maya heter hon och uttalar sig frispråkigt om det mesta på sin blogg Själens sår. Bara Jonatan får veta sanningen. Han är den enda Lex kan prata med och hjälper till att fixa Mayas look. Plötsligt råkar hon bli en succé, någon som alla följer och vill synas med. Men hur ska Lex förhålla sig till allt? Kan hon predika äkthet och samtidigt leva i en lögn?

Intrigen i Lex bok är eldig och mångbottnad, rykande aktuell och elegant konstruerad. Inte minst för att Bruno parallellt med Lex projekt skriver en ungdomsbok, baserad på vad han tror är en sann historia. På det viset skapar

Kadefors ett intressant spänningsfält mellan fiktion och verklighet, intentioner, exponerande och ekonomisk vinning.

Mycket av bokens behållning ligger också i det lätt framforsande och sprakande språket. Gestalterna lever snabbt upp med alla sina olikheter och konflikter. De irriterar och underhåller, men framför allt väcker de tankar om samspelet med andra och vad som är värdefullt. Lex bok är utan tvekan en av årets mest brännande ungdomsromaner. Läs den!

JONNA FRIES

Lex bok

Sara Kadefors

Lilla Piratförlaget

Ålder: 15+

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons