Annons
Nyheter

Svein Nyhus: Sånt som är

Svein Nyhus bok Sånt som är handlar om Eli, som inte har någonting annat än en tom väska. Men han ropar, han ropar på ljuset och havet och fjället och träden och några till.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2012
Foto: 
Foto: 

Svein Nyhus bok Sånt som är handlar om Eli, som inte har någonting annat än en tom väska. Men han ropar, han ropar på ljuset och havet och fjället och träden och några till. Kan jag få en droppe, en knopp, en sten, frågar han. Och snart förändras allt för den ensamma pojken.

På vänstersidorna brer Nyhus ut spännande existentiella samtal mellan Eli och illustrationerna av dem han frågar, till synes små, men egentligen mycket stora saker. Tillbaka får Eli symbolladdade svar, men också gåvor och idéer. ”Så bra!” ropar han och packar ner sånt som bland annat växer, hjälper till och är hemligt.

Annons

Högersidorna visar finurliga och känslosamma teckningsrader av saker sorterade i de olika kategorierna; ett hjärta i ett ägg, kroppens muskler och svaret på världens svåraste gåta. Men vart är Eli på väg med sin väska. Nyhus festligt utforskande konstverk ger inget konkret svar på det, men som en skimrande spegling av livet leder sorterandet till att Eli upptäcker sig själv - och allt som han själv kan skapa.

JONNA FRIES

Bok: Sånt som är

Text och bild: Svein Nyhus

Översättare: Nils Sjödén

Förlag: Daidalos

Ålder: 3-6 år

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons