Annons
Nyheter

Idrott är populäraste fritidsintresset

Nyheter • Publicerad 12 april 2006
Fotboll är mest populärt, både bland flickor och pojkar. Foto: SCANPIX/ARKIV
Fotboll är mest populärt, både bland flickor och pojkar. Foto: SCANPIX/ARKIVFoto: 
Den näst mest populära sporten för flickor är ridning. Foto: Scanpix/Arkiv
Den näst mest populära sporten för flickor är ridning. Foto: Scanpix/ArkivFoto: 

Mer än hälften av alla barn och ungdomar i Sverige är med i en idrottsförening. Det är mer än för sex år sedan, då en liknande undersökning gjordes.

Därmed är idrott svenska barns mest populära fritidsintresse.

Annons

- Det är dessutom många som idrottar och tränar själva, utan att vara med i en förening. Tjejer är duktigare på det än killar. Tjejer går på gym och springer själva oftare, säger Mattias Hjelmberg som arbetar med barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

De flesta barn börjar träna tidigt, när de är mellan fem och åtta år. Men det finns barn som börjar tidigare än så.

Ju äldre man blir, desto större är risken att man inte alls börjar att idrotta. Nästan inga barn börjar med någon sport efter att de fyllt 12 år.

Den överläget mest populära sporten är fotboll. Sedan är det ett långt hopp ner till innebandy och ridsport. Sedan kommer golf, ishockey och handboll.

Det skiljer en del mellan killar och tjejer. Fotboll är populärast både bland tjejer och killar, men för tjejer är ridsport nästan lika populärt. Men det är väldigt få pojkar som rider.

Idrotten är inte helt rättvis. Alla barn ha nämligen inte samma förutsättningar för att sporta. Inte för att de inte har talang, utan för att de har det lite sämre ställt.

- Tyvärr verkar det så. Barn som bor med båda föräldrarna idrottar mer än barn som bor med en ensamstående förälder. Och barn som bor i villa idrottar mer än barn som bor i hyreslägenhet, säger Mattias Hjelmberg.

- Det kanske beror på att folk i villa tycker att idrott är viktigare. Men det kan också bero på att en ensamstående förälder har svårt att skjutsa barnen till träningen.

Vissa idrotter är dyrare än andra. Ishockey är en dyr sport, eftersom den kräver mycket och dyr utrustning.

Golf är också ganska dyrt. Fotboll och innebandy är mycket billigare eftersom man behöver lite utrustning.

Annons

- Det är synd att det ska vara så. För en sport som ishockey kan det här vara ett problem eftersom man inte kan rekrytera alla barn som man vill.

Men även om barn idrottar mer än någonsin så gäller det inte alla barn.

- Nej, tyvärr är det nog så att samtidigt som allt fler idrottar bli allt fler barn överviktiga och rör sig inte alls. Det är så klart inte bra, säger Mattias Hjelmberg.

Ett annat problem är att många idrottsföreningar elitsatsar väldigt tidigt. Och att en del barn och föräldrar har en baktanke med att sporta. De ser på idrottandet som ett sätt att hålla sig frisk när man blir äldre, eller strävar efter att bli proffs.

Det tycker Mattias är fel.

- När man är barn ska man idrotta för att det är kul, säger han.

Vad ska man göra om man vill börja med en sport?

- Då ska man tänka efter vad man tycker verkar roligast. Kanske har man några kompisar som också vill börja. Sedan kan man leta efter en klubb som man tycker passar. Det är bra att fråga klubben hur de jobbar och vad de satsar på, så man vet om man passar in.

Thomas Arnroth

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons