Annons
Nyheter

Jay rappar med flyt

Jay är bara tretton år, och snart kommer hans första skiva. Där rappar han sina egna texter.
- Ibland tror jag knappt det är sant att jag håller på att spela in en skiva, säger Jay.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Jonathan Holmquist började rappa på skoj för två år sedan. Nu håller han på att spela in en skiva. Foto: Johan Tunebjer
Jonathan Holmquist började rappa på skoj för två år sedan. Nu håller han på att spela in en skiva. Foto: Johan TunebjerFoto: 

Egentligen heter han Jonathan. Men så började han att som artist kalla sig Jay, så som hans första bokstav uttalas på engelska.

- I början skrev jag texter på svenska. Men sedan lärde jag mig engelska, och på något konstigt sätt hittar jag bättre uttryck på engelska, säger Jay.

Annons

Ända sedan han gick i ettan har han lyssnat på hip hop.

- För två år sedan ungefär testade jag att rappa för första gången. En kompis till mig hade en mikrofon som vi kopplade till datorn. Så då var det kul att skriva texter och att rappa.

Det som började som något halvseriöst blev något väldigt seriöst. Jay gjorde några låtar och lade ut dem på nätet. Solomon, killen som blev hans manager, upptäckte Jays låtar på nätet och kontaktade honom. De träffades och ganska snart var planerna att göra en skiva i gång.

- Jag tycker alltihop är väldigt kul. Att spela in i studio, att skriva, få uppskattning och att uppträda!

I början var det lite svårt att rappa och att skriva, berättar Jay. Som att han kunde hamna i otakt med musiken.

- Jag övade genom att sätta på ett beat, en bakgrundslåt. Sedan skrev jag en text och rappade den om och om igen till låten.

Nu tycker han inte det är svårt att rappa längre, men däremot kan det vara svårt att skriva om ämnen som han inte kan så mycket om. Som att skriva text till ett kärleks-beat.

- Men på skivan, som kommer i februari, kommer det att vara sådant också, säger Jay.

Det är producenter som gör bakgrundsmusiken. Jay får en cd, sedan skriver han en text till musiken och får öva en del innan det är dags att spela in i studion.

- På fritiden övar jag på att göra egna beats, jag är inte så bra än, men jag tränar på ett program på datorn.

Annons

Det han siktar på är att bli en så bra rappare som möjligt. Och han önskar att folk ska tycka om hans musik - även de som normalt inte gillar hip hop.

- I framtiden hoppas jag kunna göra allt. Jag vill kunna göra både mina beats, mina texter och rappa. Det vore bra!

Caroline Ryberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons