Annons
Nyheter

Saknar alla kusiner

Nyheter • Publicerad 2 juni 2006
Halima Kesraoui och Rasha Kassim saknar sina kusiner, som alla bor utomlands. Mest saknar de dem när de har tråkigt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Halima Kesraoui och Rasha Kassim saknar sina kusiner, som alla bor utomlands. Mest saknar de dem när de har tråkigt. Foto: Anders Wiklund/ScanpixFoto: 

Halima Kesraoui är 11 år och bor i Stockholm. Hon är född i Sverige, men båda hennes föräldrar kommer från staden Käf i Tunisien. Där har Halima så många kusiner att hon inte ens kan räkna dem.

- Min mamma har nio syskon och alla har många barn. Jag känner alla, men jag vet faktiskt inte hur många de är, säger hon.

Annons

Halimas mormor bor också i Käf.

- Hon är snäll och rolig, jag tycker väldigt mycket om henne.

Problemet är bara att det är så långt till Tunisien. Halima har bara varit och hälsat på där två gånger. Hon ska dit i sommar också. Då ska hon stanna i över två månader. Hon längtar.

- Ja, det är så skönt när man kommer dit och vet att man ska stanna länge. Jag har alltid kul där. Och sedan är det varmt och skönt, i Sverige regnar det så mycket på sommaren, säger hon.

Rasha Kassim är 13 år och bor också i Stockholm. Även hon har en stor släkt, men alla bor i Irak.

- Jag saknar mina kusiner när jag har tråkigt. När jag är med kompisar och jag har saker att göra så går det bra, men annars kan jag längta jättemycket, säger hon.

Rashas bästa kompis är kusinen Alla. Rasha har bara träffat henne på riktigt en gång, när hon och hennes familj var i Irak under fyra månader för något år sedan.

- Jag trivdes jättebra, det var som att vara hemma. Min morfar är väldigt snäll, vi brukade gå till affären och handla saker. Men det är lite farligt där, jag fick inte gå ut ensam. Det är det enda som inte är bra, att det är krig och att man kan dö. Det är jag rädd för.

För en månad sedan åkte en vän till Rashas familj hem till Irak. Han fick med sig en webbkamera som han gav till Alla.

- Nu chattar vi på MSN nästan varje dag. Deras Internetuppkoppling fungerar inte alltid, men oftast. Det gör stor skillnad när man kan se varandra på bild, då känns det mer som om man träffas på riktigt.

Annons

Halima pratar i telefon med några av sina kusiner nästan varje dag. Det blir dyrt.

- Nu har de fått en dator, men det är något fel på deras Internet, säger hon.

Halima saknar sina kusiner mest under vintern.

- Då är man hemma så mycket och har så lite att göra. Då vore det bra med kusiner som man alltid kunde vara med.

Halima och Rasha är muslimer. De firar inte vanlig jul, utan något som kallas id.

Det är en högtid som infaller när fastan är över. Den firar muslimerna med sina familjer och släktingar, ungefär som julafton. Men på id saknar ingen av dem sina släktingar.

- Nej, då firar vi med en massa kompisar till mamma och pappa. Det är mycket folk och vi har kul, då hinner man inte tänka på dem som inte är där. Jag saknar min släkt i Tunisien mycket mer när jag är uttråkad och ensam, säger Halima.

Hon önskar att släkten bodde närmare så hon kunde träffa sina kusiner oftare. Men samtidigt tycker hon att det är bra att de inte bor i Sverige.

- Jag tycker att det är kul att flyga långt. Dessutom är det bra att de bor i ett land som är varmt och där det är vackert väder nästan jämt.

Thomas Arnroth

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons