Böcker

Brutus Östling: Konsten att fotografera fåglar och andra djur

Böcker Artikeln publicerades

Efter flera fantastiska och mycket framgångsrika fågelböcker är förläggaren och fotografen Brutus Östling nu aktuell med en bok om själva hantverket.

Efter flera fantastiska och mycket framgångsrika fågelböcker är förläggaren och fotografen Brutus Östling nu aktuell med en bok om själva hantverket. Konsten att fotografera fåglar och andra djur är ett digert och särdeles instruktivt verk om arbetet bakom Östlings enastående bilder.
Det här är först och främst en handbok för den som har ett seriöst intresse för fotografering. Systemkamera fordras för att ha verklig nytta av bokens många råd och anvisningar. För den som nöjer sig med kompaktkamera, eller rentav mobiltelefonens kamera, är boken överkurs, men helt klart en givande sådan. Om inte annat kan den kanske få en och annan att byta upp sig.
Boken är tematiskt disponerad och beundransvärt pedagogisk. Steg för steg vägleder Östling läsaren, från valet av utrustning till efterbehandlingen i datorn. Däremellan ryms en mängd handfasta och kreativa upplysningar. En hel del handlar om att använda sin utrustning på bästa sätt: här ges instruktioner om olika objektiv, telekonvertrar, skärpedjup, slutartid och annat som vetter åt det mer tekniska. Det enda som egentligen saknas är prisuppgifter.
Andra hälften avhandlar mer fotografens roll i bildskapandet, oavsett utrustningens kapacitet. Kompositionen är givetvis viktig, liksom att utnyttja det naturliga ljuset: vid fågelfotografering fungerar både med- och motljus, men inte sidoljus som ger störande skuggor. Lika viktigt är förberedelser och tålamod: vill man få bilder på spelande tjäder gäller det att vara på plats – och tyst – i gömslet redan tidigt kvällen innan. Planering är A och O. Det lönar sig att vinnlägga sig om lokalkännedom och kunskap om fåglarnas beteende.
Själv är jag hopplös som fotograf och nöjer mig med att titta och lyssna på fåglar. Men jag har i många år fascinerats och imponerats av Östlings fågelbilder, inte minst hans förmåga att fånga fåglarnas personlighet och förmedla humor och närvaro. Också av den anledningen är detta en lärorik och inspirerande bok. På samma sätt som en välgjord ”making of”-dokumentär kan få en film eller skiva att bli ännu lite bättre – genom inblickar i arbetsprocessen, eller detaljer och finesser man inte noterat förut – får denna bok Östlings tidigare fågelböcker att te sig än mer intagande och respektingivande. Och det behöver väl knappast tilläggas att fotografierna även i den här boken är magnifika.
PETER VIKTORSSON