Annons
Nyheter

Giftiga lögner avslöjas

Om privatpersoner hade begått de slags brott som författaren MarieMonique Robin påstår att det amerikanska företaget Monsanto ägnar sig åt hade fängelserna varit fyllda av livstidsdömda fångar.
Nyheter • Publicerad 28 december 2010
Sojabönor från Monsanto.
Sojabönor från Monsanto.Foto: Scanpix
Foto: 

Att USA skulle ta i med hårdhandskarna mot ett företag som ägnar sig åt att förgifta natur, djur och människor kan man inte förvänta, men att de myndigheter i USA som övervakar Monsanto arbetar så intimt tillsammans med företaget är trots allt förvånande.

Vad som är värst i Monsantos historia är svårt att avgöra. Listan på den brottsliga verksamheten beskrivs i boken som mördande lång. För det mesta har företaget klarat sig undan straff. Strategin med att hota kritiker påminner om mc-gängens agerande, men Monsanto kan fler tricks och har mer pengar och när det hotar backas det upp av horder av advokater som med alla medel försöker förhindra att rättvisa skipas. Orättvisan kostar mycket pengar och Monsanto betalar bra till advokater som (upp)finner bra (bort)förklaringar till uppenbara brott.

Annons

Företaget saknar helt moraliska betänkligheter vid lanseringen av produkter som kan få katastrofala följder. Om detta skriver den franske journalisten MarieMonique Robin i The world according to Monsanto Pollution, Corruption, and the Control of our Food Supply. Hon gör det med en skicklighet och informationstyngd som gör att ingen som läser boken kan undgå att känna sig djupt skakad. Boken är lika obehaglig läsning som Eric Schlossers Snabbmatslandet.

Sanningen segrar sällan när Monsanto är i farten och när det sker har det varit för sent för miljoner människor som har drabbats. Med advokater utan moral, korrumperade politiker och likgiltiga journalister kan hur många sanningar som helst begravas under de berg av giftiga lögner som är Monsantos varumärke. Hur det har skett visar MarieMonique Robin med en överväldigande dokumentation. Under flera år har den franske journalisten och författaren rest världen runt och talat med forskare, bönder och naturvårdare. De vittnar om en människo- och miljöfientlig verksamhet som med sin långa historia har få, om ens några, motsvarigheter i världen.

Monsanto var stor­leverantör av giftet Agent Orange med förödande följder under Vietnamkriget. Produktion av PCB, Roundup och andra gifter har lanserats med falska uppgifter. Samtidigt har Monsanto ägnat sig åt att förfölja kritiker som har avslöjat de dödliga följderna av företagets produkter. Företagets hemsida excellerar i en historieförfalskning som får kroniska lögnare att framstå som ett sanningsvittne.

Det inledande kapitlet avslöjar hur Monsanto har agerat nära sin bas i St. Louis. Det är en historia om hur tillverkningen av mer än 300 miljoner ton PCB under åren 1929 och 1971 gjorde Anniston till den mest förorenade staden i USA. Redan 1937 fanns fakta som avslöjade hur farligt PCB var, ändå fortsatte företaget tillverkningen tills ett förbud infördes 1977.

När det gäller de skadliga följderna av den genteknologi som Monsanto ägnar sig åt är det uppenbart att det kommer att handla om katastrofer som får alla hittillsvarande miljökatastrofer att framstå som mindre olyckor. Införandet av genmodifierade produkter bygger på påståendet att de grovt sett är identiska med deras naturliga motsvarigheter och att det därför inte finns risker med deras användning. Å andra sidan söker Monsanto patent för dessa växter med motiveringen att genmodifikation har förvandlat växterna till unika produkter.

Boken berättar att de som inte önskar använda sig av Monsantos produkter förföljs av företagets genpolis. Om en lantbrukares mark blivit förgiftad av pollen som vinden fört med sig från fält där genprodukter från Monsanto odlats kräver företaget ersättning – annars stäms jordbrukaren för olovligt utnyttjande! Företaget har stämt hundratals amerikanska lantbrukare för olovligt utnyttjande. Med en här av advokater på sin sida vinner nästan alltid brottslingen.

Tomas Polvall

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons