Annons
Nyheter

Guus Kuijer, årets alma-pristagare: "Jag är överväldigad och överraskad"

Han skriver om barn som möter misshandel och fördomar, men alltid med poetisk hand och största respekt. Årets Alma-pris går till den nederländske författaren Guus Kuijer.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2012
Foto: 
Boken om allting gavs ut 2004 och kom på svenska 2009.Foto: opal förlag
Boken om allting gavs ut 2004 och kom på svenska 2009.Foto: opal förlagFoto: 
Böckerna om flickan Polleke blev Guus Kuijers breda genombrott.
Böckerna om flickan Polleke blev Guus Kuijers breda genombrott.Foto: 

– Jag är överväldigad och överraskad, men nu måste jag gå till tandläkaren.

Det var barn- och ungdomsförfattaren Guus Kuijers första reaktion när han på tisdagsmorgonen fick höra att han utsetts till årets Alma-pristagare – världens största barnlitteraturpris med en prissumma på fem miljoner kronor.

Annons

I Nederländerna har han ända sedan debuten på 1970-talet varit en auktoritet inom barnlitteraturen, men den bok som författaren själv håller främst, kom först 2004. Titeln Boken om allting menar han kan tolkas bokstavligt. Huvudpersonen Thomas är född samma år som författaren själv och hans största dröm är att bli vuxen. I hemmet styr den strängt religiöse fadern med våld.

– Den bygger på hans egen livserfarenhet, utan att för den skull vara självbiografisk. Han ville berätta historien om Thomas för att visa barn att det finns vägar ut ur svåra situationer, att de inte ska vara rädda, säger Guus Kuijers holländska förläggare Bärbel Dorweiler.

Boken om allting har översatts till över 20 språk och har nu i april premiär som teater på Broadway i New York. Det som skulle kunna vara en tung socialrealistisk berättelse om en familj där pappan misshandlar både sonen och mamman blir med humor och filosofiskt djup en skildring av drömmar och hopp.

– Missbruk, fördomar, misshandel – det blir nästan löjligt när du listar de ämnen han tar upp, men tack vare hans humor och värme fungerar det, säger Bärbel Dorweiler.

Uppvuxen i ett strängt religiöst hem är han i dag inte troende, men betonar ständigt vikten av att inte döma någon utifrån religion.

– Han skriver ofta om religionens roll i människors liv. Som barn kände han kanske att religionen snarare höll honom fången än verkade befriande, säger Bärbel Dorweiler.

Förmågan att kompromisslöst stå på barnens sida är något som även juryn för Alma-priset lyfter fram. Tonårstjejen Polleke, som drömmer om att bli poet, återvänder han till i flera böcker. Det handlar bland annat om hennes förhållande med en marockansk kille, om fördomarna de möter och om relationen till den missbrukande pappan.

– Guus Kuijer skriver för en viktig mellanålder. Han är poetisk men skildrar också ett realistiskt samhälle, ett samhälle som präglar av en intolerans som han hela tiden tar avstånd från. Han visar vägar bort från förtrycket, säger juryns ordförande Larry Lempert.

Guus Kuijer blev glad och överraskad när han fick höra att han får årets Alma-pris. Men han hade inga planer på att ställa in ett inbokat tandläkarbesök för att möta pressen. ”Han gör saker och ting på sitt eget sätt och kompromissar aldrig”, säger hans förläggare .

Guus Kuijer

Född: 1942, uppvuxen i ett strängt religiöst hem i Amsterdam.

Bor: Utanför Amsterdam med sin hustru.

Bakgrund: Utbildad lärare. Sedan debuten 1973 har han dock skrivit på heltid, sammanlagt ett 30-tal barn- och ungdomsböcker.

Det stora genombrottet: Med de fem böckerna om Polleke, utgivna mellan 1999 och 2001. Elvaåriga Polleke bor med sin mamma men försöker också hjälpa sin pappa som är missbrukare.

Nyckelverk: Boken om allting (2004) handlar om pojken Thomas vars stränge far misshandlar modern såväl psykiskt som fysiskt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons