Annons
Nyheter

Hitta barnen

Det finns överraskningar även på ABC-flätornas område.
Nyheter • Publicerad 15 december 2011
Foto: 

Böcker som reder ut ordningen och formen på bokstäverna finns det gott om. Ofta är det färgsprakande historier som nötande radar upp svårglömda ordkombinationer med fokus på vokaler och konsonanter i tur och ordning. Ofta finns ett sammanhållande tema. Ofta blir det lite sömnigt rabblande. Men det finns överraskningar även på ABC-flätornas område.

ABC-boken blev vanlig under 1600-talet, och har sedan dess rört sig över hela spektrat från pedagogiskt läsinlärningsverktyg till underhållande bokstavsupplevelse. Två klassiska karameller inom området är Elsa Beskows ABC-resan och den nonsensskarpa boken ABC av Lennart Hellsing och Poul Ströyer. Från min egen bokstavsupptäckt under 1980-talet minns jag bäst naturboken Majas alfabet av Lena Anderson. 2000-talets skörd är stor brokig, men några exempel är Sarah Sheppards Dino ABC, Pernilla Stalfeldts Från apglad till öronvax, och Spinkis fotbolls-ABC av Lasse Anrell och Matti Lepp.

Annons

Och nu kommer en till. Hitta barnen! heter den och är ett fascinerande samarbete mellan författaren Erik Magntorn och illustratören Lisa Sjöblom. Här står den rimmade tvåradingen som dragplåster, men bokstavsinlärningen ligger dold, men väl inbakad, i andra moment. Det viktigaste är att hitta barnen!

Här personifieras nämligen varje bokstav av ett barn. Agaton, Bodil, Cesar och Doris är de första i ordningen, men deras rimmade verser trasslar inte alls med någon särskild upprepning av namnens begynnelsebokstäver. Istället är det aktion som gäller i Magntorns texter. Exempel: ”Fia for på djungeltur / tusen tigrar låg på lur”, ”Roland och en väldig våg / var det sista som vi såg” och ”Tea traskade mot byn / men försvann i skogens bryn”.

Magntorns dramatiska och ibland, både för barn och vuxna, lite skrämmande texter om nyfikna och försvunna barn – beroende på hur man ser det – är genomgående placerade på uppslagens vänstra sida. Till höger härjar Sjöbloms skarpa och mycket detaljerade svartvita tuschbilder, som är tydligt inspirerade av träsnitt. Där gäller det för läsaren att hitta barnen, dessa ivriga bokstavsrepresentanter, som på sina respektive äventyr med lite ögonarbete går att ana bland djur och grenar.

Upptäcktsfärden i Magntorns och Sjöbloms ABC blir både rolig och annorlunda, (världsom–) spännande och lustfylld. Här finns inga grälla färger som sticker ut på försäljningshyllan, men den komprimerade dramatiken och interaktionen med läsaren erbjuder någonting annat. Ett magnetiskt engagemang. Och bokens avslutande uppsamling med alla barn (eller bokstäver) i tydlig helfigur ger bokstavsresan ett överraskande, tryggt och finurligt repeterande slut.

JONNA FRIES

Hitta barnen!

Text: Erik Magntorn

Bild: Lisa Sjöblom

Förlag: Lindskog förlag

Ålder: från 3 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons