Annons
Nyheter

Jenna Jameson fläker ut sig - totalt

Nyheter • Publicerad 9 januari 2006
Foto: 

"Jag tror att folk i dag är fascinerade av människor som vågar bryta mönster. Alla som köper Jenna Jamesons bok är inte porrälskare. I stället är de nyfikna på henne som person och vill se om hon är helt galen eller kanske sjukt smart."

Citatet är hämtat ur en intervju med Fredrik Eklund, som mest blivit känd för att han chockerade sin kända finansfar genom att medverka i en gayporrfilm. Det ligger naturligtvis en hel del i det han säger. Jag läser inte Jenna Jamesons välmatade självbiografi för att jag brukar gå igång på hennes pumpade bröst, utan av ren och skär nyfikenhet. Kan den här boken ändra på min förutfattade mening om porrvärlden som en bransch där trasiga människor cyniskt utnyttjas och görs ännu trasigare - fysiskt och mentalt - för att sedan kasseras?

Annons

Vi har alla hört det till döddagar; porr rör sig om en industri styrd av och skapad för män, där kvinnor förnedras, används som trasdockor och oftast är drogberoende eller åtminstone har en lista med övergrepp i bagaget.

Vi kan alla argumenten mot - men ser samtidigt att visuella bilder påverkar reptilhjärnan och gör saker med vår kropp som vi inte riktigt kan styra över.

Som väntat kan världens mest kända porraktris inte tillföra min världsbild så fasligt mycket. Oavsett vilken åsikt man har om porr så går det nämligen att få den bekräftad i Jamesons självbiografi. Hon bjuder på lika delar explicita sexredogörelser och skolboksexempel på allt det vidriga jag rabblat ovan. Det är en studie i destruktivt beteende och samtidigt en klassisk framgångssaga.

Genom hela boken upprepas mantrat att Jenna älskar sitt jobb, och gosh så mycket dollar hon drar in till sitt alldeles egenhändigt uppbyggda imperium, där hon faktiskt är den som har makten. Samtidigt som hon inte hymlar med allt det andra: ett drogberoende som gjorde att hon bokstavligen låg som ett döende skelett på badrumsgolvet, helt utan en endaste vän att ringa, och överjävliga beskrivningar av övergrepp redan som barn.

Jenna Jameson fläker ut si g totalt, såväl bokstavligt som bildligt, kroppsligt som själsligt. Det går att se henne både som helt galen och som sjukt smart, för att återknyta till Fredrik Eklunds citat. Det rör sig om en tjej som är långt ifrån dum i huvudet, men där det är hennes överlevnadsinstinkt som imponerar mer än att hon är ekonomiskt driven.

Att älska som en porrstjärna är skriven tillsammans med Neil Strauss. Alla som har läst biografin The Dirt som han gjorde med Mötley Crüe eller The long hard road out of hell som skrevs tillsammans med Marilyn Manson, vet att han inte lämnar några detaljer utanför och att det som serveras är välskrivet, lättläst och underhållande. För att inte tala om spektakulärt.

Jennas osannolika livsberättelse, där beskrivningarna från barndomen är det som etsar sig fast starkast trots alla extraordinära händelser i vuxen ålder, kryddas med kändisskvaller och en rejäl dos svart humor. Tecknade passager som den om strippans alla arbetsskador - en tillvaro fjärran ergonomiskt riktiga ställningar och OB-ersättning - tyder på en anmärkningsvärd självdistans och en galghumor som också känns nödvändig för att kunna ta till sig allt det obehagliga.

Alla utvikningsfoton, där hon visar mer eller mindre rosa (ett av otaliga fackuttryck som läsaren får berika sitt ordförråd med) hade jag gärna varit utan. De osexigt kliniska beskrivningarna av inspelningsscener gör däremot sitt till för att beskriva Jennas absurda yrke.

Porr är tabubelagt och svårt, om inte omöjligt, att diskutera sansat. Det är för infekterat. Jenna Jameson gör åtminstone sitt bästa för att ärligt och utan förskönande omskrivningar försöka nyansera bilden av sitt liv - även om man ska ha i åtanke att boken självklart också stärker varumärket Jenna. Hon ber framför allt inte om ursäkt för sina val och hoppar över sentimentaliteten.

Låt vara att det blir en ganska kluven och motstridig bild av porrbranschen som lämnas.

Johanna Hillgren

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons