Annons
Nyheter

Josefine Sundström

Hon har varit program-ledare för Voxpop. Och för Melodifestivalen som hon även tävlat i. Hon har varit Bingo-Berra. Men nu satsar tvåbarnsmamman på skrivandet.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2012
Foto: 

Nyligen kom romanen Boel och Oscar, en roman om kärlek och vänskap mellan en 30-åring och en 96-åring. Det är Josefine Sundströms andra roman.

– Jag ville skriva en roman som man blir glad av, som man ler när man läser. Nu blev det inte riktigt så, säger hon.

Annons

Hon ville fördjupa frågan om varför man förlåter, samtidigt som hon ville skriva om vänskap över generationerna. Och bitvis kanske man inte blir så glad när man läser boken, om man ska tro Josefine.

–   Jag är kritisk till hur vi behandlar nära och kära. Jag tycker att det i dag råder en slit och släng-mentalitet över hur vi behandlar andra människor.

Josefine började som balettdansös och när hon pluggade jobbade hon extra på Bingolotto. Som Bingo-Berra.

– De ville ha någon som var danskunnig och det var det bästa extraknäcket i världen.

Efter Bingolotto flyttade hon till Växjö för att leda tv-programmet Voxpop. Därefter har hon bland annat lett Melodifestivalen. Och det dröjde ända till 2010 innan hon debuterade som författare.

– Jag har alltid varit en skrivande person. Ända sedan jag lärde mig alfabetet har jag läst och drömt om att skriva.

Anledningarna till att hon skriver är flera: hon tycker om att berätta historier, hon vill underhålla och hon vill skriva av sig.

– Och jag passar på att ge en känga åt saker som jag inte tycker är bra. I Boel och Oscar tar jag upp att jag tycker att min generation är för egoistisk.

Josefine säger att hon inspireras av allt möjligt, bland annat människor hon mött. Hon nämner som exempel ett telefonsamtal hon fick på Sveriges television i Växjö några timmar innan Voxpop skulle sändas:

– En äldre kvinna ringde och berättade för mig att en vän till mig var sjuk. Det samtalet finns med i nya boken.

Annons

Efter att ha berättat om vänner som blir sjuka, vikten av att förlåta och en egoistisk generation säger hon:

– Med detta sagt: det är ändå en ganska ljus roman med mycket kärlek.

Josefine har två döttrar på ett och tre år, så mycket tid går till föräldraskapet, men hon försöker att skriva varje dag.

– Jag jobbar på Sveriges Radio, men ser mig ändå främst som en skrivande person. När barnen blir äldre hoppas jag kunna skriva på heltid.

Nu är det två år sedan hon sist gjorde tv, men hon kan tänka sig att göra det igen.

– Men helst vill jag skriva.

Josefine Sundström

Ålder: 36 år

Bor: Sollentuna

Debut: Romanen Vinteräpplen (2010)

Aktuell med: Romanen Boel och Oscar

Relation till Växjö: ”Jag har bott i tre lägenheter i Växjö och det var där jag lärde mig allt jag kan om tv. Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på Växjö.”

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons