Annons
Nyheter

Klassisk kamp mellan ont och gott

När Helena von Zweigbergk för första gången ställer in siktet på barnläsarna står den klassiska kampen mellan ont och gott på agendan.
Nyheter • Publicerad 13 december 2010

Djävulsdåd och änglavrål heter boken där hon berättar om Åke, som antingen har en fantasi som skenar, eller verkligen upplever något övernaturligt.

I loftgången utanför lägenheten hittar han nämligen en ängel. Den är blek och kan bara säga sitt namn. Åke gömmer den i sitt rum och får, trots fåordigheten, en märklig styrka av den. Men snart börjar också en illaluktande djävul med långa klor att peta i brevinkastet. Den är hetsig och skrämmande, och njuter av att hämnas åt Åke på mobbaren Martin.

Annons

Materialet öppnar för spännande korsningar mellan nutid och saga, men trots en intressant psykologisk brottningsmatch och maffiga slutscener håller det inte. Zweigbergk tar in ängeln för snabbt, skildrar vardagstrasslet i alltför redogörande svepningar och placerar det hela i en lite för utdragen kostym. Det är filmiskt och nervigt på många sätt, men klumpigt konstruerat.

JONNA FRIES

Djävulsdådoch änglavrål

Författare: Helena von Zweigbergk

Förlag: Rabén & Sjögren

Ålder: 6–9 år

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons