Annons
Nyheter

Märta Tikkanen: Emma & Uno – visst var det kärlek

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Foto: 

Finlandssvenska Märta Tikkanen har tidigare gjort bokslut på äktenskapet med Henrik och alkoholismen. Hennes nya bok, Emma & Uno – visst var det kärlek, är en dokumentärroman med hennes morföräldrar i centrum.

Han var den nykterhetsivrande folkhögskolegrundaren som ständigt skapade rabalder med nyskapande idéer i de nordiska länderna. Hon var överklassflickan som födde sex barn innan hon fyllde 25 och sedan kastades från plats till plats utan varken talan eller pengar.

Annons

Hur var det? Vad hände? Varför gick det som det gick? Jag vet inte, kommer inte att veta. Men kanske kan jag skriva fram möjliga konturer, skriver Tikkanen. Sedan går hon lös bland brev, fotografier och minnen, drar upp färdlinjerna för Emma och Uno och försöker gräva sig in i deras tankar.

Det blir en ymnig familjehistoria som, bitvis byggd av väl skrala inskott, ringlar mellan adresser och släktingar. Mer intressant är boken som ett dokument över patriarkatets piska och kvinnornas köpslagna biroller i skuggan av inbördeskrig och världskrig.

Tikkanen är noggrann och innerlig i sin skildring. Luckorna är många, hennes prövande föreställningar desto fler. Och resultatet, det är en skarp karta över det arv som format nuet.

JONNA FRIES

Bok: Emma & Uno – visst var det kärlek

Författare: Märta Tikkanen

Förlag: Forum

Läs också: Sigrid Combüchens nya roman Spill.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons