Annons
Nyheter

Nam Le: Båten

Nyheter • Publicerad 15 juni 2010

Båten inleds med novellen Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja. Där möter vi en ung man från Vietnam, uppvuxen i Australien, som hoppat av advokatkarriären för att gå en författarutbildning i Iowa – och där har vi också den debuterande författaren Nam Les egen biografi i kortformat. I berättelsen har han skrivkramp. Hans omgivning förstår det inte, eftersom han ju alltid kan skriva om Vietnam.? Just därför. ?Novellens Nam slits mellan agenter som uppmuntrar honom att klistra en stor etikett på sig själv med titeln etnisk författare och kursarna som klankar ner på användandet av billig exotism. Men var passar hans eget liv in? Är han bara en stor klyscha? Att tvivla på sin egen plats och existensberättigande hör till varje insiktsfull författares vardag. Nam Le stirrar tvivlen rakt i ansiktet och gör upp med dem på debutens första 24 sidor. Han låter läsaren veta att Kärlek och vördnad? inte kom till först av Båtens sju berättelser, men den framstår ändå som ett genombrott. Bara den är nog för att inse att Nam Le har banat vägen för den roman har just nu arbetar på. Efter att ha läst de följande sex novellerna blir jag dessutom övertygad om att den kommer att bli ett mästerverk.

Det spelar nämligen ingen roll om 31-årige Nam Le skriver om sig själv, om gatubarn i Colombia, en Charles Bukowski-lik konstnär eller om en amerikanska som åker till Teheran. Han är fullständigt närvarande och trovärdig oavsett gestalt. Protagonisterna i Båten skiljer sig så tydligt åt att mångfalden blir ett mönster, Nam Le tycks hela tiden vilja utmana sig själv med en ännu en främmande miljö att göra research på och ännu en ny gestalt att ikläda sig. På så sätt är Båten precis vad en första novellsamling ska vara; en del av träningen för att bli författare. Skillnaden är att Nam Le redan är klar. Förhoppningsvis inte färdig, men klar. Han håller redan världsklass i sitt bildspråk, persontecknande, dialogflyt och sätt att bygga berättelser. Framförallt besitter han redan den överblick och disciplin som behövs för att skala bort allt överflödigt och låta läsaren fylla i, min hjärna går på högvarv genom sidorna. Alla Nam Les prov är avklarade med guldstjärna. Om han klarar av att ta sig an romanformatet med samma insikt och ambition kommer han att bli en av det här århundradets stora författare. ??

Annons

Joel Sjöö

BÅTEN

Nam Le

Översättning: Ylva Mörk

Förlag: Natur & kultur

Läs också: Lorrie Moores Birds of America.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons