Annons
Nyheter

Småland Levt och upplevt

Anders Johansson, författare, poet och fotograf bosatt i Kalmar län är dubbelt aktuell. Dels med boken Införlivad, och dels med den personligt hållna bild- och textvolymen Småland, levt och upplevt.
Nyheter • Publicerad 14 december 2010
Foto: Anders Johansson, ur boken.
Foto: Anders Johansson, ur boken.Foto: 
Foto: 

Anders Johansson, författare, poet och fotograf bosatt i Kalmar län är dubbelt aktuell. Dels med boken Införlivad, röster om Anders Johansson i vilken 13 författare, kritiker och historiker beskriver Anders Johanssons författargärning och personlighet. Bland rösterna i den boken finns Ingrid Nettervik, Ulf Beijbom, Tom Hedlund med flera.

Men det är den personligt hållna bild- och textvolymen Småland, levt och upplevt som jag vill lyfta fram här. Den från Västerås bördige Anders Johansson frågar sig inledningsvis: Finns Småland? Svaret kommer egentligen före frågan. Småland finns!

Annons

Myten om det granskogsmörka bältet lever nog kvar, men Anders Johansson har valt att främst belysa det öppna, vitsippsljusa, tillgängliga Småland där kapitlet om Gölen blir den mystiska vattenspegel kring vilket författaren uppehåller sig i bilder och tankar kring existensen och vår arts utsträckning mot allt levande. Hans resa genom Småland börjar litet på måfå längs Alsterån, rör sig in i vitsippans tid vid platsen av Nygrantorp och Ljungbyån. Kanske är detta korta kapitel min favoritdel, mycket på grund av Johanssons poetiska språk. Han är ju poet och detta genomsyrar delar av bokens textavsnitt. I ett kapitel om samtal med småländska författare rör sig texten mellan det personliga och det historiskt framlagda. Smålands författare är också världens, i alla fall flera av dem. Bland paddor som parar sig och en makaonfjärils visit hos klöverblomman ger Anders Johansson av sitt rika bildmaterial. Jag tänkte mig Småland som en vacker bok att bläddra i och dyka ned i texten styckevis.

I stället blev det nästan sträckläsning. Kanske för att texten aldrig stannar vid enbart ett småländskt perspektiv, om nu sådant skulle finnas! Har man läst Anders Johansson tidigare känner man igen rörelserna mellan inomvärldsligt och utomvärldsligt, mellan här och nu, och då och långt borta. Johanssons referensramar är inte bara platsens utan dess sträckning in i språket, hur det kan utryckas att vara människa och söka sin mänsklighet, samtidigt på en geografisk plats och en plats bortom det som inte går att fånga med kameran.

TINA PERSSON

Småland

Levt och upplevt

Text och foto: Anders Johansson

Ängö Bok och Bild

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons