Annons
Nyheter

Småländska ord & läten

Småländska ord & läten innehåller korta artiklar i kåseristil av ledamöterna i Smålands akademi.
Nyheter • Publicerad 14 december 2010
Foto: 

-Ska vi gå in här och fika?

-Nej, jag fek nyss.

Annons

Detta ordvrängeri har jag i många år uppfattat som en kärvänlig parodi på småländska, men nu kommer replikskiftet i en bok med den talande titeln Småländska ord & läten. Elisabeth Hjortvid från Västervik, ledamot av akademien, är själv skeptisk till äktheten i replikskiftet ovan. Hon frågar sig om det kanske rör sig om ett av det levande språkets senare utskott och inte dialekt.

Vad som tydligt framgår av Småländska ord & läten är att småländskan är lika splittrad och varierande som landskapet självt med alla dess små land och lokala egenheter. Det är därför naturligt att den som har sin språkliga hemort i Växjö landsförsamling hittar mängder av okända uttryck. Man behöver inte komma så långt bort förrän språket ändrar sig. Hemlandstoner är det däremot när Lennart Johansson skriver om en mullig flicka att hennes eventuella svärmor bedömde flickan som illavuret byggder.

Det kan vara tetigt att läsa sig till förståelse av småländska uttryck från ur Växjös horisont fjärran trakter som Vista eller Sevede härader, men sådana antika namn förekommer nästan inte alls, utan geografisk hemvist markeras av gällande stadsnamn eller andra väl kända namn. Resan i det småländska språklandskapet gäller inte bara enstaka ord, utan för det mesta hela satser och kortfattade uttryck, som visar att småländskan är ordkarg och högst effektiv med att få fram önskad information. Det är därför inte utan att jag drar på munnen när Margareta Strömstedt, för att få fram en liknande synpunkt, använder det engelska ordet saying.

Ingrid Nettervik, barnfödd i Alingsås, Västergötland, berättar om problemen med att rätta skoluppsatser på Teknikum där eleverna helt omotiverat, tyckte hon, skrev att mitt i meningar. Det tog sin tid innan hon förstod att det gällde ett ersättningsord för det, exempelvis: Det var hon som berättade att för mig.

Småländska ord & läten innehåller korta artiklar i kåseristil av ledamöterna i Smålands akademi. Någon komplett inventering är det minst av allt. Det vore omöjligt med tanke på att det häromåret gick att göra en specialbok om ord och vändningar enbart för norra Västra Torsås socken. Smålands akademi har gjort det till ett nöje att läsa småländska.

Åke Svensson

Småländska ord & läten

Red: Elisabeth Hjortvid och Brigitte Kühne

Illustrationer Ulrica Hydman Vallien

Smålands akademi

Artéa förlag

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons