Annons
Nyheter

Tony Thorén: Vafaan är det frågan om?

Syskon i band påverkar förstås dynamiken. Fullt logiskt finns det också en lång tradition av helt oskyldiga som spelat i samma band som syskon. Basisten Tony Thorén har varit med i Eldkvarn tillsammans med bröderna Plura och Carla Jonsson sedan innan de hette Eldkvarn.
Nyheter • Publicerad 3 december 2013
Foto: 

I pop och rockvärlden finns det en lång och bitvis väldigt underhållande tradition av syskon som spelar i samma band. The Everly brothers, The beach boys, The kinks. Listan är lång. Syskon i band påverkar förstås dynamiken. Fullt logiskt finns det också en lång tradition av helt oskyldiga som spelat i samma band som syskon. Basisten Tony Thorén har varit med i Eldkvarn tillsammans med bröderna Plura och Carla Jonsson sedan innan de hette Eldkvarn och fortfarande var okända som Piska mig hårt i början av 1970-talet.

Det är ett tag. Och redan innan dess var de tre fullt inställda på att erövra världen. Vill ni höra Pluras version av de första åren kan ni lyssna på låten Kungarna från Broadway. Broadway är ett kafé i Norrköping som heter så för att det ligger på Broddgatan där Thorén bodde. De tre kungarna Plura, Carla och Tony har varit bandet trogna i både med- och motvind när andra medlemmar passerat. Vi får nu också äntligen veta vem det var som stal gitarrerna medan Plura tog sångerna.

Annons

Med den höga profil Eldkvarn har i dag är det svårt att förstå – och för många nya fans som upptäckte bandet lika plötsligt som man säger matlagningsprogram är det helt okänt – vilken kommersiell svacka bandet upplevde under stora delar av 1990-talet. Då jobbade Thorén också mycket med annat. Vi får ta del av både lyckade och misslyckade projekt utanför bandets värld.

Thorén skriver som han spelar bas – ett pumpande, svängigt och bubblande språk som gör det svårt att lägga ifrån sig den ganska tunna volymen. Vi får veta hur han bytte från gitarr till bas och hur ett inköp i Christiania något oväntat ledde till skivkontrakt. Thorén jobbar också som producent och vore det inte för honom hade Peter LeMarc med största sannolikhet inte varit den han är i dag. På CV:t finns bland andra också Tant Strul, Ebba Grön och Marie Bergman. Men 1985 är det möjligt att han inte gjorde något alls. 2013 har han i alla fall gjort en underhållande självbiografi.

Ola Claesson

Vafaan är det frågan om?

Författare: Tony Thorén

Förlag: Eldscript bokförlag

Läs också: Neil Young – Fredsförklaring (2013)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons