Annons
Nyheter

Allt fler larmar sina hus

Nu larmar allt fler sina hem, särskilt de som bor på landsbygden. Följen blir att många larminstallationsfirmor har goda tider.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004
- Tjuvar ratar larm. Har man larmat och visat med tydliga skyltar utanpå sitt hus så går tjuven någon annanstans, menar Steven Jagerius vid Hemlarm.Foto: Urban Nilsson
- Tjuvar ratar larm. Har man larmat och visat med tydliga skyltar utanpå sitt hus så går tjuven någon annanstans, menar Steven Jagerius vid Hemlarm.Foto: Urban NilssonFoto: 

EN ORSAK TILL att intresset för larm ökat kan vara den senaste tiden brutala inbrott och även mord som skett i glest belägna hus på landet

- Vi upplever en enorm ökning av efterfrågan på larm, säger Steven Jagerius vid Hemlarm Svesab Group AB.

Annons

Hans firma och andra har bråda tider med att åka och installera larm. En startsignal för dem är ofta om några i ett villaområde haft inbrott, då vill grannarna gärna ha ett larm.

- Tjuven ratar ju larm, det vet vi. Därför ökar försäljningen i takt med att inbrotten och överfallen ökar.

MEN KAN INTE grannsamverkan verka hindrande för inbrottstjuvar, alltså om grannar går ute nattetid eller helger i villaområdet:

- Många tror att det hjälper, men vi vet av erfarenhet att deras bevakning bara täcker en liten del av dygnet. Så när jag talar inne hos en villaägare frågar jag denne om han eller hon är säker på att grannen såg att jag gick in där. De larm som Steven Jagerius jobbar med är infraröda signaler. Allt över en viss höjd (så att inte lilla hunden utlöser larmet) är larmat - utom dörren som har en tidsinställd fördröjning. Detektorerna känner av rörelser inne i huset. De är kopplade till ett modem så att man från långt håll kan få service.

Larmet går också via GSM så att den förslagne tjuv som klipper av en luftburen teleledning inte har något för det. För den här typen av larm tar man 9 900 kronor, eller 250 kronor i månaden i fyra år.

Stefan Leo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons