Annons
Nyheter

Jacuzzibad på hjul

Grillfester och sommar hör ihop. På samma sätt som en fest i ett jacuzzibad utomhus hör vintern till. Eller?
Johnny Nilsson och Johan Lundkvist tyckte att det gjorde det, och byggde sig ett jacuzzibad. På hjul. Redo att fraktas varhelst det är fest.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004
Den mobila jacuzzin står stadigt på en breddad axel från ett militärsläp.
Den mobila jacuzzin står stadigt på en breddad axel från ett militärsläp.Foto: 

Efter trehundra timmars arbete på kvällar och helger var det äntligen dags att prova det rullande jacuzzibadet. På nyårsfesten skulle allt vara klart för invigning i Linneryd.

- Det blev lite stressigt i slutet, men vi hann precis. Klockan fyra på morgonen var allt färdigt. Det fanns ingen tid till att testa det, så det var bara att frakta badet med traktor till nyårsfesten, säger Johnny Nilsson från Konga.

Annons

En kompressor ser till att de säregna jacuzzibubblorna skapas i de femtusen liter vatten som den mobila jacuzzin rymmer. Den stora vattenmängden gjorde att uppvärmningen tog lite längre tid än beräknat. Men halv ett på årets första morgon hoppade de första testpiloterna från festen ner i badet. Till slut satt det sexton-sjutton personer i jacuzzin.

- Vi byggde den så att tolv personer skulle kunna sitta bekvämt i den. Det går med några till bara man är beredd att sitta lite trångt, säger Johnny Nilsson.

Badet uppges vara varmt, även med femton minusgrader i luften.

- Ja, ibland kan man till och med tycka att det blir lite väl hett. Men då är det bara att hoppa upp på kanten för att få svalka, säger Johan Lundkvist från Linneryd.

Idén föddes UR tanken att bygga en stationär, vedeldad bastu. Men varken Johnny eller Johan var särskilt sugna på att vara eldvakter under fester. Så varför inte sköta uppvärmingen med hjälp av ett dieselaggregat? Och när man ändå var i gång, varför inte bygga en jacuzzi på hjul?

- Att vi byggde den på hjul berodde nog mycket på att vi inte ville vara så bundna till Linneryd. Och så är jacuzzin given på fester, särskilt vintertid. Det finns ju hur mycket som helst att göra på sommaren, men inte på vintern, säger Johnny Nilsson.

Jacuzzin, ett slags bubbelbad, är tre meter bred och nio meter lång. Den är byggd på ett vanligt bilsläp, fast med en breddad axel från ett militärsläp. En ram byggdes upp och kläddes med trä och isolering. Själva baljan gjordes i bockad plåt och ett lock ser till att uppvärmningstiden kortas ner med en tredjedel.

- Vi har kommit på allt efterhand som vi har byggt. Det har varit ett roligt arbete, med många olika arbetsuppgifter. Många skakade på sina huvuden först, men nu höjer de mest på ögonbrynen, säger Johnny Nilsson.

Jerry Sandberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons