Annons
Nyheter

Låga räntor driver upp priserna på fritidshus

Fritidshuspriserna i landet har stigit mellan 6 och 11 procent, enligt Mäklarsamfundets statistik.
Ökningen varierar beroende på region.
Nyheter • Publicerad 24 april 2004

Mäklare talar om att fritidshusmarknaden har satt ordentlig fart och att det låga ränteläget sannolikt bidrar till att många som drömt om ett fritidshus nu väljer att göra sitt köp.

Billigast och dyrast i länet

Annons

Länets billigaste fritidshus ligger i Fridafors. Tomten är på 778 kvadratmeter och huset med två rum har en yta på 39 kvadratmeter. Begärt pris är 95 000 kronor.

Nästan två miljoner kronor är begärt pris för det dyraste fritidshuset i länet. Då får man en gård med sjöläge och 7 hektar mark intill sjön Bolmen. Huset är cirka 75 kvadratmeter stort med 2,5 rum.

Dyrare villor

I Kronobergslän har fatighetspriserna ökat med fem procent på ett år. Under årets första tre månader såldes 216 villor i länet och medelpriset var 884 000 kronor.

De rekordlåga räntorna pressar upp bostadspriserna. Risken är stor att många hushåll inte klarar av en räntehöjning.

Ligger på gränsen

Och de låga räntorna lockar till att låna mer pengar än vad man egentligen har råd med.

- Många hushåll ligger nu på gränsen och löper stora risker om det blir en räntehöjning, säger professorn och fastighetsekonomen Bengt Turner.

- En ränteökning får en dubbel effekt. Dels blir det högre löpande utgifter och dels blir villan mindre värd och den effekten tror jag inte att det är många som tänker på.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons