Annons
Nyheter

Målade golv åter på modet - Göran Gudmundsson ger tips i ny bok

Stockholm (TT Spektra) Målade golv är på modet. Igen. Och allt medan homestylings och hemmafixarprogrammen i tv visar hur man gör kommer nu även byggnadsvårdsgurun Göran Gudmundsson från Gysinge Centrum för Byggnadsvård med en hel bok i ämnet.
- Målade golv ligger i tiden just nu. Och rutorna går aldrig ur, säger han.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2006
"Golv har varit väldigt bortglömt, även bland byggnadsantikvarier. Man har inte ens tänkt på golven när man till exempel restaurerat gamla kyrkor. Förhoppningsvis kommer man att göra det i framtiden", säger Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie och initiativtagare till Gysinge Centrum för Byggnadsvård. Foto: Gysinge Centrum för Byggnadsvård
"Golv har varit väldigt bortglömt, även bland byggnadsantikvarier. Man har inte ens tänkt på golven när man till exempel restaurerat gamla kyrkor. Förhoppningsvis kommer man att göra det i framtiden", säger Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie och initiativtagare till Gysinge Centrum för Byggnadsvård. Foto: Gysinge Centrum för ByggnadsvårdFoto: 
Äkta skurgolv är drömmen för många. Golvet får sin vita färg av kallt vatten och såpa. Att skurvattnet ska vara kallt är viktigt, annars blir golvet mörkt i stället.
Äkta skurgolv är drömmen för många. Golvet får sin vita färg av kallt vatten och såpa. Att skurvattnet ska vara kallt är viktigt, annars blir golvet mörkt i stället.Foto: 
Schackrutiga golv ligger i tiden - igen. Rutiga golv är inget nytt under solen. Enklast är att börja måla hela golvet i den ljusaste kulören för att sedan, när man har tid och ork, måla rutorna.
Schackrutiga golv ligger i tiden - igen. Rutiga golv är inget nytt under solen. Enklast är att börja måla hela golvet i den ljusaste kulören för att sedan, när man har tid och ork, måla rutorna.Foto: 

Vad gör man med ett gammalt, slitet och fläckat trägolv? Det beror ju förstås på vem man frågar. Och när man frågat. För några år sedan hade svaret från de allra flesta varit en omslipning och en lackning. Men nu har vindarna vänt och allt fler tittar i färgburken i stället.

Hade du frågat Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie på Gysinge Centrum för Byggnadsvård och numera med närmast gurustatus i byggnadsvårdskretsar - hade svaret blivit ett annat, redan för flera år sedan.

Annons

- Att måla golv är en mycket bättre lösning än att ta fram slipmaskinen. Och högblanka, lackade golv hör inte hemma i äldre inredningar, säger han.

- Har man ett riktigt slitet golv som börjat ge ifrån sig stickor hjälper det inte heller att slipa. Då kan målning vara enda räddningen. Linoljefärgen fungerar som ett klister och klistrar fast stickorna. Dessutom behåller man den gamla patinan, trots att golvet är nymålat.

Praktiska råd I dagarna öppnar en utställning på Gysinge Centrum för Byggnadsvård om just målade golv. Här visas en rad mönstermålningar hämtade från gamla förlagor. Samtidigt kommer boken Målade golv som är nummer fem i en serie om byggnadsvård. Böckerna har tidigare givits ut av Byggförlaget, men kommer nu på eget förlag.

Boken om målade golv tar upp allt från historia till praktiska råd om hur man ska göra när man målar golv i dag. Dessutom visas gamla mönster och hur man gör för att måla upp dessa på sitt eget golv. Det schackrutiga golvet som kommit på modet igen är nämligen inget nytt under solen.

- Nej, rutorna går aldrig ur. Mönstermålade golv är en månghundraårig tradition och oftast har man med mönstren velat imitera stengolv, säger Göran Gudmundsson.

- Trä har alltid varit något av ett wannabeematerial, målat för att se ut som sten.

Under allmogetiden mellan mitten av 1700-talet och mitten av 1800-talet målades många vackra golvmålningar av skickliga allmogemålare i Sverige.

- Vi hade många skickliga målare i Sverige som också vågade släppa loss från förlagorna och inte bara imitera.

Bortglömt Dessvärre har många av dessa målningar försvunnit av slitage, skurborstar, nya färglager - och slipmaskiner.

- Golv har varit ett bortglömt kapitel, även bland byggnadsantikvarier. När man restaurerat gamla kyrkor och suttit och fyllt i dekorationsmålade väggar för hand med mårdhårspensel har man samtidigt kunnat slipa och lacka trägolven högblanka. Det är ju som att svära i kyrkan, säger Göran Gudmundsson.

Annons

Enligt honom har många gamla målningar försvunnit under nya lager av moderna färger, som sedan slipats bort utan en tanke på vad som funnits allra underst. Men några finns dock kvar, och flera av dessa finns på bild i boken med beskrivning om hur man målar ett likadant mönster själv.

Grått vanligast Den som ska göra jobbet själv bör kanske börja med att måla golvet enfärgat för att känna på tekniken.

Enfärgade, målade golv var vanligt ända fram till funkistiden. Grått är genom historien den vanligaste kulören. Och kanske även den mest praktiska kulören på ett golv. Men även röda, gula och bruna färger har varit populära genom historien.

Under det sena 1800-talet mörkfernissades eller brunStenhårt golv får nytt liv - med såpamålades många golv för att efterlikna ädlare träslag. För att få den mörka tonen samtidigt som träådringen lyser igenom blandade man brunt färgpigment i fernissan.

Dessa mörka golv tror Göran Gudmundsson blir nästa stora trend i inredningssammanhang.

- Jag tror att vi är på väg att se mer bruna färger i inredningen igen. Man kan se på auktioner i dag att barocken blir allt mer intressant med sina mustigare kulörer.

Alla de kritvita trägolven vi sett i inredningsmagasinen är kanske inte så praktiska, trots allt. Dessutom saknar de förankring i historien.

- Ja, vitmålade golv är faktiskt ett helt nytt påfund.

Ska man ha högblanka, vita golv krävs även andra färgtyper som målas i tjockare lager än den traditionella linoljefärgen. Det är dock inget Göran Gudmundsson rekommenderar.

- Man får fula sår i golven i stället för den vackra patinan som sliten linoljefärg ger. Och när man väl måste renovera golvet har man inget roligt jobb framför sig.

Utställningen om målade golv i Gysinge håller öppet åtminstone hela sommaren, och kan eventuellt komma att bli en permanent utställning.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons