Annons
Nyheter

Med fjärrvärmen kommer källarfukten

"...nog har vi fått tjäna som försökskaniner åt byggindustrin. Tänk på alla mögelhus, flytspackel och annat konstigt..."
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

KÄLLARFUKTEN SLÅr till när värmepannan byts ut mot fjärrvärme. Pannan, och den uppvärmda skorstenen, håller källaren torr. Med fjärrvärmeinstallationen - fast det får man inte veta innan - kommer ofta ett behov av luftavfuktare.

- Källare i äldre hus har ofta dålig isolering utåt, och när ventilationen blir sämre i källaren kryper fukten in genom väggarna, säger Sten Nilsson.

Annons

Fukt i grunden är för övrigt ofta ett problem i kryp- eller torpargrunder i både nya och gamla hus, särskilt om man byggt på fel plats, med för täta material och med undermålig ventilation. Så stäng inte igen "kattluckorna".

Förr var det vanligt att man isolerade med sand och lera upp mot golvbräderna. Det fungerar fortfarande - så länge man inte täcker golvet med en av de vanliga "lättskötta" plastmattorna. Då hindrar man fukten underifrån att via golvet ventileras ut i rummet, så som det var det tänkt från början. Fukten går i stället upp i väggarna. Och golvbräderna ruttnar.

- Plastmatta är förödande - och plastbelagda tapeter är också ett elände. Det blir alldeles för tätt, säger Sten Nilsson.

Riktiga skräckexempel på grunder har han sett bland de hus som byggdes under 1970-talet på betongsula på mark:

- Det kan fungera men inte med ingjutna bjälkar som ruttnar. Nog har vi fått tjäna som försökskaniner åt byggindustrin. Tänk på alla mögelhus, flytspackel och annat konstigt Och inget har de lärt sig! För det är fortfarande okej att hålla på att sanera ett hus i åratal, bara det går att bygga på en vecka ...

Ann Cathrin Bloom
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons