Annons
Nyheter

Möbler med kvalitet

Carl Malmstens möbler ansågs mossiga i slutet av 1990-talet. De gamla randiga tygerna var för uttjatade. En ny look på det hela var nödvändigt.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004
Arne Bjelkevik sorterar sågade björkplank för att hitta det helrena virket. Cirka hälften av det granskade virket blir spill. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Arne Bjelkevik sorterar sågade björkplank för att hitta det helrena virket. Cirka hälften av det granskade virket blir spill. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

HANS A GLAWING har varit med om att förnya Carl Malmstens produktion. Inte själva designen i sig. Den är bunden till originalritningarna. Men nya tyger på stoppmöblerna och nya träslag i möblerna är inslag som man valt att laborera med för att ge möblerna en ny kundkrets.

- Att välja ett annat tyg är inte så konstigt. Det är ju du som ska leva med möbeln. Den ska passa dig och inte i första hand de som kanske ska ärva den.

Annons

Ett resultat är fåtöljen Rundrygg från 1934 som nu fått klädsel i mörkgrått med kudde och sits av lammullsskinn.

- Ett problem är att vi snart inte har kompetent personal i möbelindustrin i Sverige. De trätekniska utbildningarna får inga elever. På vår fabrik i Ruda är många över 60 år och ingen under 50 år.

HANS A GLAWING ser också ett bekymmer i att mer och mer av möbelproduktionen i Sverige flyttas ut till Baltikum men han tror inte att kvaliteten håller.

- Det handlar egentligen inte om huruvida man ska flytta utan när. Det är för möbelindustrin som det var för tekoindustrin tidigare.

Det är svårt att hitta trävirke till möblerna inom Sverige.

- 1960-talets hormoslyrbehandling tog bort den björk som skulle kunnat ge råvara i dag. Björken ska vara rak och långsamväxande. Den sortens björk finner vi i Baltikum och Finland.

I övrigt köper företaget körsbär från Amerika, mahogny från Sydamerika och ek från Ryssland.

Till Sverige importeras virket av sågverk i stock och sågas sedan till plank som levereras till Blomstermåla torkade och klara. Där granskas virket minutiöst och sorteras. Hälften blir spill.

DELARNA TILL VARJE möbel sätts först ihop en gång för att man skall se att allt passar. Sedan monteras möbeln ner igen och ytbehandlas del för del. Även om många moment i dag sköts av maskiner är det ändå snickarens hand som ser till att möbeln får den yppersta kvaliteten.

Hans A Glawing får ofta förfrågningar om värdet på gamla Carl Malmsten-möbler. Många säljs på kvalitetsauktioner. Pris blir det först och främst för egenstycken. Ett skrivbord som Carl Malmsten gjorde för Ivar Kreuger gick häromåret på auktion för över 200 000 kronor.

Annons

- Det spelar inte så stor roll vad jag tror om värdet. Det viktigaste är vad köparen är beredd att betala.

Framtiden för Carl Malmstens möbler beror på intresset att köpa.

- Vi tror att det ligger i tiden. Det har varit en liten nergång nu men trenden är på väg från det minimalistiska mot det gosiga.

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons