Annons
Nyheter

Nybyggda Södrahus med udda arkitektur

Det är högt i tak hemma hos Peter och Helena Nilsson och sonen Gustav. För ett par månader sedan kunde familjen flytta in i ett av tre nybyggda, nästan identiska hus på Väster i Växjö. Fasaden är målad med klassisk Falu rödfärg. I övrigt är det minst av allt traditionellt. Huset har dragit till sig många nyfikna blickar. Ljus, rymd och trä skänker hemmet karaktär.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2006
Ljuset kommer från ovan i det ovanligt formade utrymme som binder samman sällskapsrummet med sovrumsdelen. I köket huserar gärna Peter Nilsson som gillar att stå för mathållningen. Sonen Gustav gör sällskap.
Ljuset kommer från ovan i det ovanligt formade utrymme som binder samman sällskapsrummet med sovrumsdelen. I köket huserar gärna Peter Nilsson som gillar att stå för mathållningen. Sonen Gustav gör sällskap.Foto: 
Helena och Peter Nilsson har funnit sig väl till rätta i det nya hemmet på Väster i Växjö. Det har också sonen Gustav, 16 månader.Foto: Ingemar Kroon
Helena och Peter Nilsson har funnit sig väl till rätta i det nya hemmet på Väster i Växjö. Det har också sonen Gustav, 16 månader.Foto: Ingemar KroonFoto: 
Spännande arkitektur som dragit till sig många nyfikna blickar har huset som Södra låtit bygga, självklart i trä målat med klassisk Falu rödfärg.
Spännande arkitektur som dragit till sig många nyfikna blickar har huset som Södra låtit bygga, självklart i trä målat med klassisk Falu rödfärg.Foto: 
Rymd och ljus präglar huset. Från entréplanet bjuds utsikt över våningen under, uteplatsen och tomten som håller på att bli trädgård.
Rymd och ljus präglar huset. Från entréplanet bjuds utsikt över våningen under, uteplatsen och tomten som håller på att bli trädgård.Foto: 
Trappor i ask binder samman våningarna.
Trappor i ask binder samman våningarna.Foto: 
Innanför huvudentrén ger huset en mäktig känsla. Det är ingen risk att Helena eller Gustav slår huvudet i taket.
Innanför huvudentrén ger huset en mäktig känsla. Det är ingen risk att Helena eller Gustav slår huvudet i taket.Foto: 

- Det är många kul detaljer på huset. Det är byggt för att vara speciellt även om några år, säger Peter Nilsson.

Familjen har funnit sig väl till rätta i huset på Wilhelminagatan där sluttningstomten sträcker sig ned till Ulriksbergspromenaden. Här har Södra låtit uppföra tre hus på mark som skogskoncernen ägt sedan 1960-talet

Annons

Stark träkänsla Självklart är det bostäder med stark träkänsla som ritats av Olof Thedin och Ola Malm på Arkitektbolaget i Växjö och haft NCC som byggherre.

- Även om det inte är synligt överallt är hela konstruktionen i trä, bortsett från en mur på ena sidan som avskärmar mot grannen. Det är limträbjälkar som bär upp huset och i inredningen finns mycket ask, gran och björk, förklarar Peter Nilsson.

Den ljusa asken finns i golv och trappor, garderoberna är genomgående i björk och en del väggar är klädda med liggande gran-

panel. För att spara utrymme är det skjutdörrar i trä som vid behov kan dela av rummen. Det är ett rejält hus i tre plan med många kubikmeter luft och högt i tak som inretts.

Eftersom Peter och Helena närmast kom från ett stort hus i Lindås utanför Emmaboda fanns en hel del möbler med i flyttlasset till det nya, drygt 300 kvadrameter stora boendet. Bara smärre kompletteringar behövde göras. Men att få allt på plats i åtta rum och kök har krävt viss tankemöda. Möblerna har inte placerats ut av en slump.

Ytorna kan tala för sig - Men det som främst slagit oss är belysningens stora betydelse. Där har vi försökt tänka till lite extra. Annars behöver inte varje kvadratmeter möbleras. Ytorna kan ibland tala för sig själva, säger Peter Nilsson.

Det är tydligt att makarna Nilsson har en stark vurm för design och svenskt glas. Ett intresse lika gemensamt som natur, jakt och skidåkning.

- Så här i början är vi färgade av förtjusning och ser inga egentliga nackdelar. Det känns som om vi är med i en utveckling även om man ibland önskat att även trädgården varit klar. Men det är en förmån att få vara först. Vi har kunnat påverka en del ihop med grannarna i de andra två husen, arkitekterna och byggarna, säger Peter Nilsson.

En stor fördel med planlösningen ser Peter och Helena i att sovrumsdelen på bottenvåningen via en av trapporna har direkt förbindelse med köket varifrån det är lätt att gå vidare ut i garaget, som till vardags fungerar som entré. Som i så många andra villor är det tveksamt om garaget någonsin kommer att ge plats för en bil.

Minskat städbehov - Det är bra att en stor del av huset inte alltid behöver användas. Det minskar städbehovet och gör det lättare att hålla ordning, säger Peter Nilsson som också uppskattar att det från bottenplanet finns flera möjligheter att ta sig direkt ut i trädgården.

Annons

- Vi hjälps åt med städningen och andra sysslor. När jag är hemma vill jag dock gärna stå för matlagningen, säger Peter Nilsson.

- Men jag kan också laga mat, bedyrar Helena Nilsson.

Förutom det kombinerade dubbelgaraget och vardagsingången rymmer mellanvåningen en huvudingång med kapprum, sällskapsrum, matrum och kök.

En trappa ned ligger bland annat ett väl tilltaget sällskapsrum med braskamin och en särskild avdelning med de tre sovrummen. Sällskapsrummet och sovrummen binds ihop med ett rum för tv-tittande och lässtunder, ett utrymme med speciell, långsmal trekantig form. Här sprider takfönster generöst med ljus.

- Ljusinsläppen kommer att uppskattas, speciellt vintertid, konstaterar Peter Nilsson.

På övervåningen finns arbetsrummet, som när det behövs blir gästrum. Även det rummet badar i fönsterljus.

Som ledare för Södras samlade sågverksrörelse förutsätts att Peter, liksom flera andra av koncernens chefer, ska bo i Växjö. Det är en av anledningarna till att husen byggdes. Peter följde så att säga med på köpet när Södra för några år sedan förvärvade Geijerkoncernen där han då var stationerad vid sågen i Långasjö.

Helena, som tidigare jobbade på Flygt i Lindås, ska också bli Södraanställd.

- Jag är jägmästare och börjar snart som produktionsledare på Alvesta-

Växjö skogsbruksområde med placering i Alvesta, säger hon.

Annons

Grannarna i de två andra av Södras nya trillinghus har också stark Södra-

anknytning. Där har skogsdirektör Mats Sandgren och ekonomidirektör Mikael Staffas flyttat in med sina familjer. P

Peter Nilsson försäkrar att det går utmärkt att ha arbetskamrater som grannar.

- Det känns inte precis som om vi bor i Södras grupphem. Vi råkar bara ha kollegor i närheten, något som kan vara praktiskt när vi ibland ska ut och resa tillsammans. Vi har lätt att umgås när vi vill, i övrigt är tomterna verkligen avskilda trots att husen ligger så nära, säger han.

Det är alltså Södra som låtit bygga och äger husen. Boendet förmånsbeskattas.

- Det är Skatteverket som satt kostnaden. Vi har skickat in ritningarna så att bostaden och dess uppvärmning fått rätt värde, förklarar Peter Nilsson.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons