Annons
Nyheter

Små runda kaminer inne

Nu ändras stilen på vara braskaminer och spisar. Vi närmar oss den kontinentala stilen med mindre och ofta runda kaminer för mys och värme.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004
Den kontinentala typen av kaminer har ökat starkt i Sverige. För några år sedan var det mest danskar och tyskar som köpte dem. Mittenkaminen, en Contura 560 T med täljsten, är en favorit hos köparna. Foto: Urban Nilsson
Den kontinentala typen av kaminer har ökat starkt i Sverige. För några år sedan var det mest danskar och tyskar som köpte dem. Mittenkaminen, en Contura 560 T med täljsten, är en favorit hos köparna. Foto: Urban NilssonFoto: 

FIRMOR SOM SÄLJER OCH utvecklas skilda typer av eldstäder har märkt en tydlig förskjutning mot det kontinentala hållet:

- Bara för några få år sedan var det inte alls intressant för svenska köpare att beställa en rund typ av kamin. De runda och låga kaminerna har mest varit gångbara på kontinenten där länder som Danmark och Tyskland varit stora beställarländer, förklarar Jonas Rostedt vid Eldabutiken.

Annons

- En förklaring till att de små runda kaminerna går bättre här hemma kan också vara att de exponeras betydligt oftare och tydligare i inredningstidningar.

Björn Valentin vid Nibe har också märkt förskjutningen i smak och köpvana:

- Vi hade mycket svårt att sälja mindre låga kaminer för några år sedan. Men nu har den kontinentala typen kommit starkt. Det nya och fina är också att kunden kan göra sin egen "kostym". Vi har en massproducerad kamin med möjlighet att själv välja ytterskal.

Förutom den höga mysfaktorn med en öppen sprakande eld är energiinnehållet i ved också extremt bra jämfört med många andra energikällor. Så mycket som cirka 80 procent av veden energiinnehåll tas till vara i en kamin med stängd dörr.

Stefan Leo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons