Annons
Nyheter

Stenhårt golv får nytt liv - med såpa

Stockholm (TT Spektra) Sten har använts som byggnadsmaterial i tusentals år, och används än i dag till såväl nya golv som diskbänkar och fönsterbrädor. Men det faktum att sten är hårt innebär inte att det inte kan repas eller fläckas. Men ett slitet, nött eller fläckat stengolv kan få nytt liv igen.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2006
-Vanlig såpa kan göra stor skillnad på ett stengolv, säger Ingvar Hedenrud, byggnadsantikvarie som arbetar mycket med gammal sten.
-Vanlig såpa kan göra stor skillnad på ett stengolv, säger Ingvar Hedenrud, byggnadsantikvarie som arbetar mycket med gammal sten.Foto: 

Ett stengolv tål grusiga ytterskor och vatten bättre än de flesta andra material. Men det innebär inte att det inte kan repas eller fläckas. Men tvärtemot vad många tror går det att renovera gamla stengolv.

Renovering av sten Ingvar Hedenrud är byggnadsantikvarie och arbetar mycket med renovering av sten i äldre byggnader. Vi möter honom i ett trapphus från 1930-talet där kolmårdsmarmorn just renoverats.

Annons

- Marmor är den hårdaste stenen som traditionellt använts i svenska byggnader. Just kolmårdsmarmor är särskilt hård och har därför använts ofta i just trapphus, berättar han.

Kolmårdsmarmor har fått sitt namn från det marmorbrott i Kolmården som brutit stora mängder av den gröna marmorn. Men den finns att hitta även på andra platser runt om i landet, och trots att marmorbrottet i Kolmården är nedlagt för länge sedan går det fortfarande att få tag i stenen. I den här trappan har man exempelvis byggt en ny ramp i marmor i stället för att installera en i stål. Hela trapphusets marmor har också slipats och såpats - den behandling som Ingvar Hedenrud anser är bäst för alla finslipade stengolv.

Återfettar stenen - Vanlig såpa är bästa sättet att ge stengolvet nytt liv. Såpan återfettar stenen och ger en skyddande hinna. För ögat försvinner många repor bara av såpningen, säger han.

- Det gäller dock inte högglanspolerad sten. Den blir bara hal av såpan. Men högglanspolerad sten är ovanlig i äldre miljöer, tillägger han.

Historiskt sett är kalksten den vanligaste stenen inomhus i svenska byggnader. Under senare tid har dock de kvarvarande svenska stenbrotten fått konkurrens av billigare sten från bland annat Kina. Men alla som bor i ett hus eller lägenhet från mitten av 1900-talet eller äldre kan nog räkna med att stenen är svensk. Ofta ligger en svensk kalksten i hallen, eftersom den är där man räknade med högst slitage. Men slitet blir även ett stengolv.

- Är golvet kraftigt repat går det att slipa det igen. Men man bör nog anlita en firma som är specialiserad på stenslipning. Det är inget man gör själv, Ingvar Hedenrud.

Sedan ska golvet tvättas och återfettas. Är golvet inte allt för kraftigt repat kan man ge det en rejäl ansiktslyftning bara genom att använda vanlig såpa. Ett gammalt torrt stengolv kan få tillbaka mycket kulör och glans bara av en ordentlig såpning. Man såpskurar golvet med en hög koncentration såpa i vattnet och låter sedan golvet dra in oljan i såpan en stund innan man torkar bort den överflödiga såpan.

Tycker man inte att effekten av såpningen är tillräcklig kan man prova med en sten- eller klinkerolja och se om det ger ytterligare effekt. Behandlingarna med olja och såpa skyddar även stengolvet från fläckar. Speciellt ljusa stengolv kan annars få fläckar som är svåra att torka bort med trasa. Numera finns även speciella stenprodukter som stensåpa, stentvål och stenolja i fackhandeln, men enligt Ingvar Hedenrud lär det fungera lika bra med en vanlig, gul såpa. Den är gjord av tallolja och oljan sugs in i stenens porer och ger en skyddande yta, samtidigt som den tar fram mer av stenens naturliga kulör.

Anna Lefvert

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons