Annons
Nyheter

Stormönstrad fondvägg på tapeten

Stormönstrade fondväggar kombinerat med diskreta, lugna tapeter, gärna i beige, grått eller brunt. Så ser trenderna ut när det gäller tapeter. Och Björn Nilsson, designer på Eco Boråstapeter, tror att vi kommer att tapetsera oftare.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004
Bakom designchef Björn Nilsson hänger prover på en tapetkollektion som kommer först efter sommaren. Den är speciellt tänkt att kunna användas till fondväggar. - Men man får använda tapeterna hur som helst, påminner Björn Nilsson med ett skratt. Foto: LENNART MAGNUSSON
Bakom designchef Björn Nilsson hänger prover på en tapetkollektion som kommer först efter sommaren. Den är speciellt tänkt att kunna användas till fondväggar. - Men man får använda tapeterna hur som helst, påminner Björn Nilsson med ett skratt. Foto: LENNART MAGNUSSONFoto: 
Zoltan Balazsi kontrollerar tapettryckmaskinen från 1960-talet som fortfarande är i drift.
Zoltan Balazsi kontrollerar tapettryckmaskinen från 1960-talet som fortfarande är i drift.Foto: 

Fondväggarna har funnits som en trend sedan några år vid det här laget. Men om man tidigare gjorde en fondvägg genom att använda en mörkare färg till en av väggarna, blir det nu allt vanligare att använda en stormönstrad tapet i stället.

- Det är väldigt mycket mönster just nu. Många tar intryck av 1950-, 1960- och 1970-tal, men samtidigt med en känsla av något nytt, av 2000-tal, säger Björn Nilsson, som är designchef för Eco tapeter, det av Eco Boråstapeters varumärken som ska ha den trendigare profilen.

Annons

Just nu är det mycket beige toner, det som kallas lattefärger, på tapterna.

Men det kan bli mer färger framöver, som gult, orange, tegel och brunt.

- Ofta kan man också se på klädmodet, de färger som är stora där kommer sedan på tapeterna. Just nu är grönt en stor färg på kläder, så gröna toner kommer nog småningom på tapeterna också, säger Björn Nilsson.

MEN VITA TONER KAN också komma tillbaka, förutspår Björn Nilsson. Liksom 1980-talets strukturtapeter.

- Det kommer, men det börjar kanske inte förrän nästa vår. Men det blir inte precis som på 80-talet, utan mer moderna mönster och kanske inte så höga strukturer, säger han.

Dessutom tror han också att vi kommer att tapetetsera om oftare. Trenden med fondväggar inbjuder till det - tröttnar man på fondväggen är det lätt att byta tapet just där, medan man låter den neutrala tapeten i resten av rummet vara kvar.

- Det är så fort gjort. Speciellt med de nya Easy up-tapeterna, där man limmar direkt på väggen. Då gör man det på en halv dag, säger Björn Nilsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons