Annons
Nyheter

Stort med utevärmare

När våren kommer vill vi sitta utomhus - men frysa, det vill vi inte. Därför säljer utevärme mer och mer för varje år.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004
Gasolvärmare
GasolvärmareFoto: 

DET BÖRJADE MED infravärme, som sålde som allra bäst i början av 90-talet. Nu finns det många olika sätt att skaffa lite extra värme utomhus, när kvällarna är kyliga. Och försäljningen har ökat i många år.

- Förra året ökade det kanske inte. Då var det så kallt på våren, sedan blev det riktigt varmt med en gång, berättar Ingemar Johansson på Skene järn.

Annons

Det är vädret som styr marknaden. Är det kallt och regnigt vill man inte sitta ute, ens med extra värme. Är det riktigt varmt behövs den inte.

- Det är på våren och fram till midsommar som vi säljer riktigt mycket.

Sedan säljer vi lite när det blir dags för kräftskivor också, men inte alls lika mycket. De som inte har köpt på våren väntar nog till nästa år, säger Ingemar Johansson.

På senare år har försäljningen av infravärmare minskat drastiskt. I stället har de stora svampliknande gasolvärmarna, som är mer flexibla, tagit över.

De började bli vanliga på restaurangernas uteserveringar för ett tiotal år sedan. När de kom ut i handeln kostade de uppemot 20 000 kronor, men priserna sjönk snabbt och i takt med det ökade försäljningen.

- Nu är det gasolvärmare som dominerar fullständigt. Även om det finns flera alternativ är det dem vi säljer allra mest av, säger Ingemar Johansson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons