Annons

Fortfarande oenighet efter nytt möte om Solgårdens nedläggning

Skepsisen fanns kvar efter nytt offentligt möte om förslaget att stänga äldreboendet Solgården. Socialdemokraterna med stöd av Moderaterna skulle klargöra sina planer för Norrhult och Klavreström.
Norrhult • Publicerad 23 oktober 2020
Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande vid mötet om Solgårdens nedläggning, som väckt debatt i Norrhult och Klavreström.
Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande vid mötet om Solgårdens nedläggning, som väckt debatt i Norrhult och Klavreström.Foto: Annika Niquet

Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande, upprepade det han sagt flera gånger förut.

– Vi kan inte ha ett Uppvidinge så som Uppvidinge alltid har varit, sade han.

Annons

Fem särskilda boenden är inte ekonomiskt hållbart när invånarantalet sjunkit från över 12 000 medborgare när kommunen bildades för 50 år sedan till i dag drygt 9000, förklarade han.

Det 30-tal ortsbor som tagit sig till Norrhults Folkets hus var lika tydliga som vid förra mötet i september.

– Rör inte Solgården, meddelade församlingen unisont.

Yvonne Hellsten driver frågan om att personalen tar över Solgården på intraprenad. Frågan ställdes under mötet om majoriteten alls är intresserade av det och om de tycker det vore en bra idé. – Det kan inte drivas på luft, det innebär fortfarande kostnader för kommunen, sade Anders Käll (M), kommunstyrelsen vice ordförande.
Yvonne Hellsten driver frågan om att personalen tar över Solgården på intraprenad. Frågan ställdes under mötet om majoriteten alls är intresserade av det och om de tycker det vore en bra idé. – Det kan inte drivas på luft, det innebär fortfarande kostnader för kommunen, sade Anders Käll (M), kommunstyrelsen vice ordförande.Foto: Annika Niquet

Det man är mest oense om är det framtida trygghetsboendets utformning som den politiska majoriteten vill bygga. Åhörarna undrade över efterfrågan och en exakt utformning. Samt ifrågasatte om kalkylen verkligen håller och innebär en besparing på 9, 2 miljoner kronor.

– Det har inte undgått mig att det finns en skepsis till varför vi gör detta. Jag vill att ni ska veta varför vi gör det här. Ekonomin ligger som en stark kraft och påverkar många gånger negativt. För oss handlar det om att pussla med de tillgångar vi har och ändå leverera en bra välfärd, sade Niklas Jonsson.

Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande försökte övertyga medborgare vid mötet om Solgårdens nedläggning som väckt debatt i Norrhult och Klavreström, att majoritetens planer är för kommunens och välfärdens bästa.
Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande försökte övertyga medborgare vid mötet om Solgårdens nedläggning som väckt debatt i Norrhult och Klavreström, att majoritetens planer är för kommunens och välfärdens bästa.Foto: Annika Niquet

Han framhöll också att sedan de kom till makten för två år sedan har de gjort flera stora satsningar på Norrhult och Klavreström. Dammluckan i bruksdammen och Kvarnen är renoverade. Ett nytt bostadsområde är på väg att utformas. Till Norrhult och Klavreström väljer barnfamiljer att flytta i en större utsträckning än på andra orter. Det behövs en satsning på förskolor och skolo, men inte på ett särskilt boende menar Niklas Jonsson.

Med en äldre generation som både blir äldre och håller sig friskare högre upp i åldern behövs en ny typ av boendeform.

– Vi ser ett behov av en mellanform, att personer inte behöva flytta in i ett särskilt boende när man inte behöver vårdinsatser på samma vis.

– Kyrkan har ju byggt Kyrkans hus med tanke på närheten till Solgården. Där erbjuds flera uppskattade aktiviteter för de äldre var vecka. Ta inte bort den möjligheten genom att lägga ned boendet, sade diakon Harald Thuresson.
– Kyrkan har ju byggt Kyrkans hus med tanke på närheten till Solgården. Där erbjuds flera uppskattade aktiviteter för de äldre var vecka. Ta inte bort den möjligheten genom att lägga ned boendet, sade diakon Harald Thuresson.Foto: Annika Niquet

– Har ni frågat medborgarna vad vi vill ha, frågade åhörarna.

Intagningstoppet til Solgården 2020 förklarade socialnämndens ordförande Lars-Erik Hammarström (S) och Niklas Jonsson med de många lediga äldreboendeplatserna i kommunen och att man behövde agera av ekonomiska skäl. Solgården var det boende som fick stryka på foten i rationaliseringen.

Annons

Åhörarna kritiserade socialdemokraterna för att ha behållit LOV, Lagen om valfrihetssystem. Det är något kommunen själva avgör. I dag finns de flesta lediga platser på det privata äldreboende som kommunen har avtal med. 12 lediga platser är det där, uppgavs det.

– Varför sade ni inte upp LOV när avtalet gick ut för två år sedan. Ska våra äldre i Norrhult och Klavreström hamna i Alstermo? framfördes från åhörarsidan.

Till saken hör att Socialdemokraterna har drivit frågan att Uppvidinge skulle sluta använda sig av LOV i flera år, men aldrig fått majoritet i frågan. Lars-Erik Hammarström vill byta LOV mot LOU, lagen om offentlig upphandling och som enligt honom skulle ge kommunen en större valfrihet att kunna minska platserna. Det förslaget fick han inte igenom i kommunfullmäktige.

Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons