Annons
Nyheter

Årets utmärkelser 2010

Nyheter • Publicerad 30 december 2010

Snart nytt år igen. Hög tid att sammanfatta det gamla. Eftersom jag hatar att både läsa och skriva årskrönikor (jag vet att jag skrev en hockeyårskrönika i går, men jag var tvungen) tänker jag bespara er detaljerade tillbakablickar.

Jag nöjer mig med ett antal utmärkelser till dem som förtjänar det. Det är ett roligare format. Jag delar upp mina utmärkelser i tre intressekategorier.

Annons

Here we go.

Kategori: Sport

Årets spelare: Matt Davidson, Tingsryds AIF .

Saviano , Soares , Lundbohm och Johner får ursäkta – 2010 års MVP i Kronoberg var Matt Davidson i Taif. Ödmjuk, vinnarskalle och precis rätt för grönvitt våren 2010. Utan honom hade Taif tvingats möta lag som KHK, Gislaved och Kungälv än i dag.

Årets tränare: Delat mellan Jonas Rönnqvist , Luleå och Janne Karlsson, Växjö .

Den ene har toppat serien länge och väl med sitt lag. Den andre gör det med sitt. Deras lag står för en positiv framtidshockey, byggd på fart och aggressivitet.

Årets sportchef: Henrik Evertsson, Växjö .

Svårt att tänka sig i dag, men få personer i Växjös historia har fått så mycket skit och hat från sina egna som Evertsson. Ingen bland hans sportchefskollegor i landet har dock lyckats lösa ekvationen hockey per krona på ett mer framgångsrikt sätt än han.

Årets pressläktare: Sunnerbohov, Ljungby .

Ingen nyhet i sig. Placeringen är perfekt för att man ska kunna se alla vinklar av banan och uppleva hockeyn på bästa sätt. Kombinerat med fantastisk service, teknik som aldrig strular och en presskonferens i direkt närhet till skrivbordet är Trojas hemmaarena den perfekta arbetsplatsen för en journalist.

Annons

Årets sajt: Hockeysverige.se .

Stående utmärkelse. Ingenting undgår Sveriges bästa och kunnigaste hockeyhjärnor som med ett dagligt flyt i nyhetsflödet helt dominerar den läsvärda journalistiken kring sporten ishockey. Används extremt mycket som nyhetskälla och inspirationsplats hos kvällstidningarna men kreddas obegripligt sällan av drakarna, som kör på med sina AVSLÖJAT- och EXKLUSIVT-vinjetter. Här kommer därför kredd i massor till Uffe B , Robert P och resten av gänget.

Årets mest korrumperade bakåtsträvare: Fifa .

Årets slev som rör om i grytan: Petter Northug .

Gutten skiter fullständigt i att följa reglerna och påminner i sitt uppträdande om en ung Andre Agassi i sönderrivna jeans. Skiter dessutom fullständigt i kritik från fossiler som Gunde Svan . Jag har aldrig gillat Norge, men jag stendiggar Northug. Bra är han också.

Kategori: Miljö & Klimat

Årets folkrörelse: Vindkraftsmotståndet .

Äntligen verkar den breda massan ha förstått vilka onda planer Andreas Carlgren och de andra regeringspolitikerna har i sinnet för vårt vackra land. Att helt i onödan skapa svindyr energi (som DU måste betala) genom att göra Sverige till ett enda stort snurrande tivoli, som dessutom tar död på intet ont anande rovfåglar och totalsänker marknadsvärdet på intillliggande villor verkar inte längre gå hem. Motståndet mot vindkraft ökar för varje dag. Jag säger som Stadium: Join the movement.

Här en färsk och lysande text som vrider frågan ytterligare 360 grader. Långt, men läsvärt.

Årets tal: Andre Geim, nobelprisvinnare i fysik .

Annons

Ett av de bästa tal som hållits . Någonsin. Geim är utan tvekan min nya – och för närvarande enda – idol.

Årets kvinna: Maggie Thauerschöld Crusell .

Smart, sund och stilistiskt skicklig kvinna som driver välbesökta bloggen The Climate Scam. I lugn, saklig och ödmjuk ton och ofta med en glimt i ögat tar hon och hennes tre medskribenter upp kampen mot domedagsprofeterna och blottar gigantiska luckor i klimatalarmisternas resonemang. Styrkan hos MTC och de andra i TCS är att de – trots ständigt elaka påhopp från alla håll – vidmakthåller en god ton i samtalet och inte hemfaller åt sarkasmer, ilska och övertramp.

Årets kraft: Kärnkraft .

Bygg ut.

Kategori: Medier, bloggar, humor, litterärt och övrigt

Årets blogg: The Climate Scam .

Se Årets kvinna.

Årets författare: Kalle Lind .

Följde under 2010 upp sin totalsuccé Människor det varit synd om – där det bland annat på ett ûberkomiskt sätt bevisas hur patetisk Ulf Lundell är – med Människor som gått till överdrift, där bland annat Henning Sjöströms och Ricky Bruchs sexuella eskapader analyseras ingående. Beroendeframkallade rolig bok.

Annons

Årets krönikör: Johan Hakelius, Aftonbladet .

Så vansinnigt rolig och kreativ i sitt skrivande att han ger mig ständig magvärk.

Det här , exempelvis, är lysande:

Årets verbala knockout: Paolo Roberto (stående utmärkelse).

Det här kan vara det bästa som någonsin sagts i den svenska vänsterinflitrerade riksradions historia.

Årets journalist: Kalle Kniivilä, Sydsvenskan .

Talar och skriver på fyra språk: svenska, finska, ryska och esperanto. Kan som ingen annan på ett trovärdigt och enkelt sätt förklara vad som händer i Ryssland och framför allt varför det händer. Spöar skiten ur Kremlrädda korrespondenter som SVT:s Vladislav Savic och Stig Fredrikson . Magnifikt yrkesskicklig i sitt ämne. Alla ni som vill veta lite mer och vad rubrikerna om Ryssland i medierna egentligen innebär måste helt enkelt bokmärka KK:s blogg .

Årets Bagdad-Bob: Jan Guillou .

Årets twittrare: Jan Guillou .

Årets JR Ewing (karaktären i Dallas som gav det ränksmidande egot ett ansikte): Tommy Salo . Motivering överflödig.

Årets Cliff Barnes (karaktären i Dallas som gav den notoriske förloraren ett ansikte): Delas mellan Pär Holmgren, f d meteorolog , Uppsala och Al Gore, politiker , USA.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons