Annons
Nyheter

En bloggares tio julbud (2010 års version)

Nyheter • Publicerad 21 december 2010

Här kommer, för fjärde säsongen, mina julbud.

1. Julen är tv och tv är julen. Men i år blir det svårare att köpa sig tv-tid, eftersom julafton är på en fredag och klämdagarna raderats.

Annons

Dock är någon Sagan om ringen-film (Konungens återkomst visas på TV6 torsdag kl 21 för dig utan dvd-versionen i hyllan) fortfarande ett litet måste.

Jag kan också rekommendera den juligt trevliga och romantiska amerikansk-brittiska Holiday, som visas på trean på torsdag klockan 21.00.

Känner du att du bara måste gråta? Ladda eller hyr Love Actually.

Dan Ekborg är sedan först ut i årets Stjärnorna på slottet, som nog inte når upp till fjolårets Kjelle - och Ranelid nivåer. Start i SVT1 juldagen klockan 20.00.

Jag kan också bjuda på ett nytt filmtips från 2010 års skörd:

New York, I love you.

I sitt upplägg lite av en släkting till mästerverken Magnolia och Short Cuts, fast aningen annorlunda. Blev särskilt glad av att se Jimmy Caan och Ethan Hawke spela trovärdigt på duken igen.

Magiskt bra mosaiskt drama.

2. När det gäller öl ska det vara svenskt till jul. Mariestad är som vanligt ett obligatorium på julbordet, Falcon Export som vanligt en bra backup.

3. Se till att ha spisbröd från Pyramidbageriet under julmiddagen. Kan också tipsa om PM & Vänners dyra men otroligt sjysta surdegsbröd som du köper på Palladium på Storgatan.

Annons

4. Tallegio di Grotta. Italiensk ost, lagrad i grottor. Magiskt gott. Finns i utvalda delidiskar. Testa den på egen risk. Efter första tuggan är det kört.

5. Chocka i vanlig ordning med julklappsrim och använd likaledes det alltid undergörande femradiga limerickmåttet.

Exempel: Du ska köpa en ny tigerhanne till din flock

Tompa, Teemu och Jari

Att få fart på dem kräves en Kari

En blåvit coach

med machoapproach

ersatte Tisse hos Larry

Eller: Du vill ge bort kontinuitet till dina fans

När han kom möttes han av förakt

Annons

likt ett får som förs bort till slakt

Men Janne var kall

en man som står pall

med nysajnat treårskontrakt

Eller: Du vill slå in ett frågetecken i ett paket till dina överordnade

Vad göra när man sovit på saken

Efter sex förluster på raken?

I en klubb som inte är rik

och som straffas av sin publik?

Endast tomten är vaken

Annons

7. Jorden är en fantastisk plats. Visa din tacksamhet genom att vara miljövänlig. Källsortera, panta burkar, undvik nedskräpning, gör allt du kan för att hålla världen fortsatt fräsch och fin.

8. Strunta i den sedvanliga lipsillsjournalistisk som väntar: Kanada snor det största omklädningsrummet, domarna dömer till Kanadas fördel buhuubuhuu. Filtrera också bort Wennerholms guldanalyser som – skulle jag tippa – dyker upp lagom till kvartsfinalspelet. Fokusera istället på en mycket intressant upplaga av Småkronorna, som har en stor chans att nå åtminstone semifinal.

Tv-tiderna, svensk tid:

26 december, 22.00: Norge–Sverige.

28 december, 22.00: Sverige–Ryssland.

30 december, 21.00: Tjeckien–Sverige.

31 december, 22.00: Kanada–Sverige.

Kvartsfinalerna spelas 2-3 januari.

9. Nyårslöften är jag normalt skeptisk till, men här kommer ett: jag ska under 2011 ser mer tennis på tv än vad jag gjort de senaste fem åren. Tennis är som gjort för att ses på tv.

10. And in the end, it's not the years in your life that counts. It's the life in your years

Ralph Waldo Emerson

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons