Annons
Nyheter

Just nu: Robert Olsson–Jesper Mattsson 1–0

Nyheter • Publicerad 18 december 2010

This redhawk team ain?t big enough for both of us.

Jag tar mig friheten att travestera Sparks gamla hitlåt från 1974 för att beskriva det senaste dygnets turer i vår sydligaste storstad.

Annons

Min – och många andras – invändning mot Malmös på papperet genomtänkta och till stor del lokalt präglade lagbygge har varit denna: kommer Robert Olsson och Jesper Mattsson att kunna acceptera varandra, eller blir friktionen för stor?

Hemvändaren Mattsson – van vid att under de senaste sex åren få allt serverat av Familjen i Sveriges utåt sett mest välskötta klubb – mot rookien Olsson, kaxig, stor i käften och med bestämda åsikter om hur laget ska spela och träna (så klart, han är ju head coach).

Jag är inte det minsta förvånad att en av dem inte överlevde fram till jul. Däremot måste jag nog erkänna att jag är ganska, för att inte säga mycket, förvånad över att det blev Mattsson och inte Olsson som fick silkessnöret. Måhända har Mattsson under åren i Karlstad fått en överdos professionalism som gjorde återkomsten till mödernet till en chock. Till skillnad från slutna Färjestads Bollklubb läcker Malmö IF Redhawks som ett såll – har alltid gjort, kommer alltid att göra. Minns när Expressen/Kvällsposten för något år sedan öppet publicerade spelarnas löner, vilket visade sig stämma på öret med vad som stod i kontrakten.

Kanske beror Mattssons sorti på kombinationen missnöje med tränaren/missnöje hos medspelare/attitydproblem efter hemkomsten från en elitserieklubb. Jag skulle tippa på det.

När jag träffade Mattsson i början av septemer nere i Malmö Arena tog jag redan då upp frågan om tränarskapet skulle kunna bli ett orosmoment. Så här skrev jag:

Jesper Mattsson är verbal, intensiv, närvarande. Han är ingen klyschmaskin utan besvarar varje fråga med utförliga svar som andas självförtroende, typiska för en ledare. Det gör han även i rollen som lagkapten. Vid hockeyallsvenskans upptaktsträff den 6 september avslöjade Malmötränaren Robert Olsson att Mattsson ”kommer med råd och tips var femte minut”.

Finns det inte rentav en risk att den extremt rutinerade spelaren Mattsson i praktiken tar över rollen som tränare från en som huvudtränare extremt orutinerad Olsson?

– Jag tror inte det. Det är Robert som är headcoach. Det är jag som är lagkapten. Jag är lika engagerad här som jag var i Färjestads omklädningsrum. Det är klart att jag försöker bidra med det jag kan, men det är spelarna jag ger tips och råd. Jag har inte varit inne i tränarrummet en enda gång under den senaste tiden.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons