Annons

Arbetsmiljöverket kan aldrig ersätta regionala skyddsombud

Slutreplik från Socialdemokraterna i debatten med Sverigedemokraterna om skyddsombud.
Replik • Publicerad 15 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraterna vill ge de regionala skyddsombuden fler befogenheter.
Socialdemokraterna vill ge de regionala skyddsombuden fler befogenheter.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Christer Svensson, politisk sekreterare för Sverigedemokraterna, svarar i Smålandsposten den 30 oktobervårt tidigare inlägg med att slå ifrån sig och säga att hans parti inte alls vill avskaffa skyddsombuden. Sedan bekräftar han själv att så är fallet:

”Vi vill att skyddsombuden, arbetsmiljöombuden på en arbetsplats, ska utses av de anställda på arbetsplatsen. Vårt förslag är att regionala skyddsombud som i dag utses av fackförbunden ska flyttas till Arbetsmiljöverket, där fokus ligger just på arbetsmiljön”, skriver Svensson.

Annons

Skyddsombud utses redan i dag av de anställda på arbetsplatsen. Vi socialdemokrater tycker att samma ordning ska gälla de regionala skyddsombuden. Vi tror nämligen att de anställda på arbetsplatsen är bättre skickade att lösa lokala problem än statliga myndigheter och i dag arbetar hundratals regionala skyddsombud dagligen för säkrare arbetsplatser. SD vill i stället att Arbetsmiljöverket tar över de befogenheter som i dag förvaltas av de anställdas egna organisationer samtidigt som de vill skära ner i Arbetsmiljöverkets budget, det blir inte trovärdigt. Arbetsmiljöverket har sin roll att spela men de kan aldrig ersätta eller ha motsvarande närvaro som dagens regionala skyddsombud.

Vi vill som sagt ge de regionala skyddsombuden fler befogenheter. SD röstade emot detta. Dessutom röstade inte SD för en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet – i stället avstod de att rösta. Det är fakta i frågan.

Monica Haider, (S), riksdagsledamot

ClasGöran Carlsson, (S), riksdagsledamot

Håkan Bellenby, regionalt skyddsombud Byggnads Småland-Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons