Annons

Böneutrop – nej tack!

Bo Frank (M) svarar på kritiken som riktas mot honom i Amnesty Grupp 24 Växjös debattartikel den 3 februari.
Replik • Publicerad 6 mars 2018

Jag och många med mig trodde att Amnesty sysslade med att uppmärksamma politiska fångar. Inte att sätta munkavel på folkvalda politiker. Båda Anna Tenje, jag och alla andra har en grundlagsskyddad rättighet att be en församling dra tillbaka en ansökan om böneutrop. Vi får också ha en uppfattning i frågan. Böneutrop hör inte hemma i vår kultur. Böneutrop, är ej att likställa med klockringning. Jag anser att det tillhör religionsfriheten att slippa höra religiösa budskap via högtalare på offentlig plats. Religionsfriheten i Sverige är grundlagsskyddad och skall så vara. Men böneutrop måste givetvis få diskuteras och ifrågasättas.

Böneutropen ska i dag också ses i sitt sammanhang. Muslimska skolor får omfattande kritik runt om i landet för att inte följa läroplanen. Parallella rättssamhällen växer fram i Sverige. Det går inte en dag utan att frågan om hedersförtryck diskuteras. Det finns personer som öppet vill att så kallade sharialagar ska införas i Sverige. Allt fler och allt yngre flickor bär slöja och ibland i större utsträckning än i vissa muslimska länder. Det sker en värderingsförskjutning i ”vårt” land som gör att medborgare reagerar.

Annons

Jag har den senaste tiden mötts av ett massivt stöd. Också många sekulariserade muslimer har sagt till mig att jag ska stå på mig. ”Det var ju detta vi flydde ifrån”, har varit en vanlig kommentar.

Amnesty avslutar sitt inlägg med att kalla mig för självbelåten för att jag säger mig veta vad medborgarna anser. Det tar jag som ett erkännande. Men det är som vanligt medborgarna som bestämmer på valdagen. Jag kommer även i fortsättningen att lyssna på kommunens medborgare.

Bo Frank (M)

Annons
Annons
Annons
Annons