Annons

Centerpartiet applåderade när de skapade elkaoset

Elstöd eller inte elstöd – det är frågan” är den raljanta rubriken som centerpartisterna Andreas Olsson och Rikard Nordin använder för att blotta sin arrogans i ett för Sverige och särskilt södra Sverige allvarligt problem för hushåll och företag. Deras politik har försatt oss i en elkris. Södra Sverige har i dag lägst elproduktion i jämförelse med elbehov i hela Europa. Nu skriver de debattartiklar fyllda med förslag som redan finns med i Tidöavtalet.
Replik • Publicerad 13 december 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det börjar bli hög tid att redovisa fakta i debatten om elkaoset, skriver artikelförfattarna.
Det börjar bli hög tid att redovisa fakta i debatten om elkaoset, skriver artikelförfattarna.Foto: Johan Nilsson/TT

När Centerpartiet och deras rödgröna vänner med en rösts övervikt röstade igenom nedläggningen av fullt fungerande kärnkraft ljöd applåderna i riksdagens kammare i bänkraderna. Nu är det annat ljud i skällan när de helt skamlöst kritiserar den nya regeringen för problem de själva är ansvariga för.

Det börjar bli hög tid att redovisa fakta i debatten om elkaoset. Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet som lagt ner fullt fungerande kärnkraft och som orsakat dagens höga elpriser. Det har dessutom resulterat i att Karlshamnsverket vid vissa tillfällen eldat 140 000 liter olja i timmen och att Sverige tvingats importera smutsig kolkraft. Det val de gjorde då slår nu hårt mot miljö och klimat men även mot svenskarnas plånböcker.

Annons

Centerpartiet vill ställa om till förnybar el och stänga kärnkraften. Det kan man vilja, men det är ansvarslöst och samhällsskadligt att tvinga fram en nedläggning av planerbar elproduktion innan den förnybara produktionen i så fall har förmåga att ersätta. Det är inte bara en fråga om produktion, utan också lagring. Även med tekniken på plats kvarstår diskussionen om prioriteringar och kostnader. Medborgarna får nu betala både för de rödgrönas politiska prestigeprojekt och för de höga elpriserna som följer av bristen på planerbar kraft.

För att få ner elpriserna och få ordning på elsystemet behövs nu planerbar el, och givetvis även förnyelsebar. Moderaterna vill inte ställa om från planerbar elproduktion, utan ser kärnkraft som en långsiktigt nödvändig energikälla. Vi genomför därför den rivstart för kärnkraften som vi lovade i valet, där det ska bli snabbspår för tillstånd, tryggad finansiering och lika konkurrensvillkor mellan kraftslagen. Det är inte försvarbart med subventioner till vindkraft, samtidigt som en kärnkraftreaktor kräver 100 miljoner kronor bara i tillståndsavgift.

Sverige befinner sig i en energikris. Därför föreslår regeringen flera budgetsatsningar för att stärka energiförsörjningen och underlätta under denna tuffa period. Det handlar bland annat om stöd till hushåll och företag, satsning på kärnkraftsforskning och ett särskilt stöd för energieffektivisering. Den nya regeringen har bara suttit ett par månader vid regeringsmakten. Centerpartiet försöker att inte kännas vid att de fördärvade ett av världens bäst fungerande elsystem.

Nödvändiga åtgärder för att långsiktigt stabilisera elproduktionen och sänka elpriserna kommer vidtas av den nya regeringen. Det kommer att ta tid och kräva ansträngning, men det är fullt möjligt att lösa Sveriges allvarliga problem. Den budget som regeringen nyligen presenterade är ett första steg.

Sofia Stynsberg (M), ordförande för tekniska nämnden i Växjö kommun

Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot för Kronobergs län

Annons
Annons
Annons
Annons