Annons

Centerpartiet ska vara den ledande reformkraften i Växjö

Det finns många anledningar att glädjas över Växjös framgångar under de senaste åren. En stabil Blågrön samverkan har sett till att kommunen ökat sin attraktivitet och snart har mer än 100 000 invånare. Det innebär inte att vi kan slå oss till ro och tro att arbetet är klart.
Debatt • Publicerad 6 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som nytt kommunalråd vill jag att Centerpartiet ska vara den ledande reformkraften i Växjöpolitiken där jag som lagledaren som får partiet att nå nya höjder och en valframgång 2022.

En viktig del av mitt nya uppdrag blir att träffa och ha en god dialog med medborgare, civilsamhälle och företagare. Genom dialog skapas goda idéer för Växjös utveckling som vi alla värnar.

Annons

Jag vill också se utanför Växjös kommungränser. Ett gott samarbete i länet är en viktig faktor för en bra regional utveckling. Det som är bra för länet är bra för Växjö och det som är bra för Växjö är bra för länet.

Ett exempel är Södra länken, den framtida förbindelsen mellan riksväg 27 och riksväg 23. För Centerpartiet är det viktigt att länken utvecklas till en regional väg för de södra delarna Växjö liksom för Tingsryd när det nya akutsjukhuset byggs i Räppe.

Gröna vägen 2.0 är här och många söker sig gärna utanför städerna. Växjö har en landsbygd med utvecklingspotential att skapa flera attraktiva tomter på landsbygden. Här kan kommunen samverka med privata markägare och mäklare genom att skapa program för att förenkla byggprocesser och avhjälpa hinder.

Det finns också en potential i att ta vara på ödehusen som finns runt om i kommunen och därigenom skapa fler hem på landsbygden.

En negativ trend som måste förändras är det sviktande näringslivsklimatet i Växjö. För mig kommer strävan att Växjö ska ha Sveriges bästa företagsklimat alltid att vara en prioriterad fråga. Eftersom 4 av 5 jobb skapas av små och medelstora företag är ett bra företagsklimat en viktig pusselbit för utvecklingen av välfärden i hela kommunen.

En profilerad centerfråga är också närproducerad mat i de kommunala köken vilket skapar förutsättningar för lokal produktion genom uppdelade upphandlingar. Det är politik som min företrädare har arbetat fram väl och som jag vill fortsätta att utveckla.

Andreas Olsson (C), kommunalråd, Växjö

”Eftersom 4 av 5 jobb skapas av små och medelstora företag är ett bra företagsklimat en viktig pusselbit för utvecklingen av välfärden i hela kommunen”, skriver Andreas Olsson (C).
”Eftersom 4 av 5 jobb skapas av små och medelstora företag är ett bra företagsklimat en viktig pusselbit för utvecklingen av välfärden i hela kommunen”, skriver Andreas Olsson (C).Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
”För mig kommer strävan att Växjö ska ha Sveriges bästa företagsklimat alltid att vara en prioriterad fråga.”
Annons
Annons
Annons
Annons