Annons

Dags för politiker att ta klimatledarskap

Klimatledarskapet lyser med sin frånvaro i valrörelsen. Partierna bör prata till oss väljare som vuxna människor och lita på att vi är kapabla att hantera förändring.
Insändare • Publicerad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimatet är frånvarande på de flesta valaffischerna i Sverige.
Klimatet är frånvarande på de flesta valaffischerna i Sverige.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Valrörelsen pågår för fullt. På valaffischerna lovar Ulf Kristersson (M) att han ska ”få ordning på klimatet”, som om det vore ytterligare en bråkstake som ska fixas. Magdalena Andersson (S) pratar om ”vårt Sverige” och nämner inte ens klimatomställningen.

Det är som att själva premissen för vår existens glöms bort. Vad har vi ens för samhälle när klimatförändringarna – i världen och här hemma – gör det allt svårare att leva? Det kommer inte direkt ge oss mindre kriminalitet eller bättre förutsättningar för en jämlik vård och skola.

Annons

Kortsiktigheten är skrämmande. Den kommande mandatperioden är lång som en näsa räcker. De flesta av oss har tänkt att leva mycket längre än så.

FN:s klimatpanel är tydlig med att det krävs snabba förändringar som omfattar stora delar av samhället för att klara klimatmålen. Ändå lyser klimatledarskapet med sin frånvaro i valrörelsen och forskare har uttryckt förtvivlan över valdebattens brist på klimatfrågor.

”Flera forskare reagerar på att många politiker målar upp en bild av att klimatfrågan mest handlar om att ta fram ny och grön teknik och att livet sedan kan fortsätta precis som vanligt”, skriver Dagens Nyheter (1/9).

Det är att underskatta väljarna. Vi har förstått att det krävs mer av oss. Vår solidaritet sträcker sig längre än den egna plånboken här och nu. Vi bryr oss om – och oroas över – hur våra barn kommer att ha det när de växer upp.

I veckan kommer vi att överlämna vårt upprop till alla Sveriges riksdagspartier. Vi kräver konkreta åtgärder och en politik som tar klimatkrisen och våra barns framtid på allvar. Våra barns trygghet kan inte vänta.

Under pandemin gick det utmärkt för beslutsfattarna att lyssna på experterna, agera snabbt och be oss medborgare att ta ansvar. Det krävde snabba förändringar och stora inskränkningar, och vi samarbetade!

Ibland hörs argumentet att vad vi i Sverige med våra 10 miljoner invånare gör inte spelar någon roll. Tänk tvärtom! Om inte vi, med vårt relativa välstånd, kan göra verkliga förändringar – vem i hela världen ska?

Politiker, prata till oss väljare som vuxna människor och tro på att vi är kapabla att hantera förändring. Vi vill ha förändring. Utgå från forskningen, berätta om de politiska lösningar som måste till och var öppen med att det kommer att förändra vår livsstil. Vårt sätt att leva är ändå ohållbart och om inte vi förändrar det så kommer klimatförändringarna att göra det åt oss.

Visa att ni kan ta klimatledarskap och verkligt ansvar för våra barns framtid. Vad är alternativet?

Frida Berry Eklund

Talesperson för Våra barns klimat, backad av 29 232 föräldrar

Annons
Annons
Annons
Annons