Annons

Dålig nationell bostadspolitik från KD, M och SD drabbar också Kronoberg

Allt fler vill bo i Kronoberg men var ska de bo? Nio av tio kronobergare bor i en kommun där bostadsbrist råder. Situationen underlättas inte av att KD, M och SD i riksdagen röstat igenom en budget som slopat investeringsstödet för bostäder.
Debatt • Publicerad 12 mars 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ryssbygymnasiet.
Ryssbygymnasiet.

Investeringsstödet har inneburit att fler lägenheter byggts. Det har också inneburit att fler har haft råd att bo, eftersom minskade byggkostnader resulterar i lägre månadsavgift. Det slopade investeringsstödet rör flera boendeformer och kan få stora negativa konsekvenser för byggandet och boendet runt om i hela landet. Kronoberg är inget undantag.

Ett exempel här i Kronoberg är satsningen på om- och nybyggnation av internatbostäder på Ryssbygymnasiet. Gymnasiet bedriver flera viktiga utbildningar bland annat inom skogsbruk och jakt. Utbildningarna har riksintag, vilket innebär att elever från hela landet går på skolan. I dag bor 150 elever på skolans slitna internat. Över 170 elever väntas bo i det nya internatet. Utan investeringsstödet skulle hyran öka med 1000 kronor per lägenhet och månad. Det är en ökning de flesta gymnasieelever inte har råd med.

Annons

Tack och lov hann Ryssbygymnasiet ansöka om investeringsstödet några dagar innan det avskaffades. Risken att bli utan är dock inte över eftersom att stödet är populärt och ansökningarna behandlas i ordningen de kom in. Pengar behöver därmed avsättas i kommande statliga budgetar 2023 och 2024 för att säkert kunna betalas ut. Om KD, M och SD får bilda regering efter höstens val finns inga garantier för att det görs. Högerpartiernas nationella agerande får alltså tydliga konsekvenser även här i Kronoberg. Det vore väldigt tråkigt om en av konsekvenserna blev fortsatt slitet internat och färre studenter på Ryssbygymnasiet.

För oss socialdemokrater är rätten till en bostad självklar. För oss innebär bra bostadspolitik att det finns bostäder i olika former och prisklasser i hela landet. Storstad, landsbygd, tätort – överallt ska det gå att bo. För oss är det svårt att förstå varför högerpartierna i Sveriges riksdag vill driva en bostadspolitik som leder till fortsatt bostadsbrist och att färre har råd att bo.

Helen Bengtsson (S) vice ordförande för Ryssbygymnasiet

Robert Olesen (S) 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Joakim Pohlman (S) 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons