Annons

Därför behövs en ny majoritet i Region Kronoberg

Under förra mandatperioden hade Region Kronoberg en Socialdemokratisk ledning. Detta märktes på många områden.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Styrelsen för Kommunal Hälso- Sjukvård och Trafik Kronoberg menar att besvikelsen är stor på regionens borgerliga ledning.
Styrelsen för Kommunal Hälso- Sjukvård och Trafik Kronoberg menar att besvikelsen är stor på regionens borgerliga ledning.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

De förhöjda ob-tilläggen var rättvisa mellan yrkesgrupperna men togs bort för Kommunals medlemmar när de borgerliga partierna under moderat ledning tog makten. Förhöjningen fick kvarstå för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, medicinska sekreterare etcetera. Detta är en stor orättvisa som gjort att Kommunals förtroende för borgerligheten totalhavererat. Vi känner oss såväl förödmjukade som osedda av Region Kronobergs borgerliga ledning. När vi möter våra medlemmar på arbetsplatserna och vid möten tas frågan om denna orättvisa upp gång efter annan. Besvikelsen är stor! Vårt svar till våra medlemmar är att enda sättet att ändra på denna orättvisa är att rösta för majoritetsskifte den 11 september.

I kommunals facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna i regionen har vi regelmässigt fört fram behovet av betald vidareutbildning för våra yrkesgrupper. Detta på samma sätt som gäller för andra anställda. Socialdemokraterna går oss nu till mötes och kommer om de vinner valet att arbeta för att också Kommunals grupper skall omfattas av denna förmån. Vi anser att detta är till gagn inte bara för oss kommunalare utan också för regionen som arbetsgivare. Även hälso- sjukvården är givetvis en vinnare på att personalen får förhöjd kompetens. Naturligtvis är också detta i allra högsta grad en fråga om rättvisa mellan yrkeskategorierna.

Annons

Frågan om att arbetsgivaren ska tillhandahålla arbetsskor är angelägen för alla kommunalare. Såväl Kommunal som Socialdemokraterna har på central nivå tagit ställning för att arbetsskor också skall ingå i arbetskläder. Detta är ekonomiskt betydelsefullt, då ergonomiskt fotriktiga arbetsskor innebär en stor kostnad för kommunalarna som absolut inte på något sätt är överbetalda. Fotriktiga skor främjar möjligheten till ett långt och hälsosamt arbetsliv med minskade arbetsskador.

Den 11 september går vi till val. Att lägga en röst på Socialdemokraterna är att lägga sin röst för ökad välfärd. Detta gynnar i allra högsta grad Kommunals medlemmar som alla är komponenter i ett starkt välfärdsbygge!

Styrelsen för Kommunal Hälso- Sjukvård och Trafik Kronoberg genom Jenny Sjöström

”Vi känner oss såväl förödmjukade som osedda av Region Kronobergs borgerliga ledning.”
Annons
Annons
Annons
Annons