Annons

De blågröna har spelat bort kontrollen i sin privatiseringsiver

Under några dagar har Smålandsposten haft några informativa artiklar om äldreomsorgen, därefter har vi kunnat läsa en debattartikel från Blågröna Växjö med rubriken ”Satsning för en tryggare välfärd i en orolig tid”. Mer än en halvsida ägnades åt olika saker. Äldreomsorgen utgjorde en bråkdel av deras artikel.
Replik • Publicerad 13 november 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna listar en rad saker som de anser att de blågröna i Växjö ska göra för att välfärden för de äldre ska bli trygg.
Skribenterna listar en rad saker som de anser att de blågröna i Växjö ska göra för att välfärden för de äldre ska bli trygg.Foto: Gorm Kallestad

Det står bland annat att de ska införa ett kvalitetsprogram för färre ensamma. Vad menas med det? Det blir väl inte färre ensamma för att man inför ett kvalitetsprogram. De som lever ensamma är behov av gemenskap. Detta kan ske på till exempel trygghetsboende. Vad blev det av trygghetsboendet på Hovspark? Kommunen verkar i sin privatiseringsiver spelat bort kontrollen över utformningen av detta i den form som tävlingen utföll.

Man skriver vidare, att man ska utveckla anhörigstödet. Man envisas med att de flesta ska bo hemma med hjälp av en anhörig, som kan vara äldre och inte orkar att hjälpa 24 timmar 7 dagar i veckan 365 dagar. Då får man ta hand om en till. Sedan står det att man ska utveckla trygg demensvård. Är den inte trygg i dag? De flesta som bor på särskilt boende är ju dementa. De andra som hade velat komma till ett boende blir ju nekade detta av kommunen.

Annons

Sedan som ”knorr” på alltihop skriver man att ”digitala verktyg ska bidra till att tillgängliggöra vårt kulturutbud för våra äldre i syfte att bidra till fler upplevelser och bryta den ofrivilliga ensamheten”. Bryta ensamheten genom att sitta ensam framför datorn, om man nu har en, minskar väl inte ensamheten.

Smålandsposten den 11 november innehåller en intervju med socialminister Lena Hallengren. Hon säger ” Kommunerna är ansvariga från början till slut för att det fungerar”.

Vad borde de blågröna i Växjö göra för att välfärden för de äldre skall bli trygg?

• En betydligt generösare behovsbedömning.

• Skrota minutbestämningen på insatserna.

• Avskaffa LOV som enligt forskarna drivit fram minutbestämningarna.

• Återinför kommunala hjälpmedel. Alla har inte råd att köpa sådana på den fria marknaden.

Kommunerna får årligen generella statsbidrag. Det är bara att prioritera dessa till välfärden för äldre. Nu kommer det särskilda statsbidrag till äldreomsorgen, så då förväntar vi oss att de krav som pensionärsorganisationerna ställer infrias.

Styrelsen för PRO Begunda-Öjaby-Sandsbro

Allan Nilsson, Elsa Jönsson, Agneta Nilsson, Göran Hansson, Lars Ström

”Vad blev det av trygghetsboendet på Hovspark? Kommunen verkar i sin privatiseringsiver spelat bort kontrollen över utformningen av detta i den form som tävlingen utföll.”
Annons
Annons
Annons
Annons