Annons

Debatt: ”Alliansen satsar på en näringslivschef samtidigt som barnomsorgen tvingas till nedskärningar”

”De borgerliga partierna föredrar att satsa på ytterligare en chef framför att satsa på våra barn och unga”, skriver Anette Weidenmark (S).
Debatt • Publicerad 25 maj 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anette Weidenmark (S).
Anette Weidenmark (S).

Vid senaste fullmäktigemötet röstade Alliansen (M+C+KD) i Tingsryds kommun med stöd av SD igenom att en ny tjänst som näringslivschef som ska inrättas i Tingsryd. Detta samtidigt som barnomsorgen tvingas till nedskärningar och man sagt nej till en kulturskola.

En näringslivschef kostar i runda tal 1,2 miljoner årligen för kommunen. För dessa pengar hade istället cirka 70 barn kunnat få lära sig spela ett instrument på en kulturskola, alternativt att man kunnat behålla två personal inom förskolan.

Annons

Politik handlar om att prioritera och här blir de olika partiernas värderingar tydliga. De borgerliga partierna föredrar att satsa på ytterligare en chef framför att satsa på våra barn och unga. I valrörelsen poängterar alla, att det viktigaste är att satsa på kärnverksamheterna ”skola, vård och omsorg” men när det kommer till faktiska beslut gör man tvärtom.

”Men det är inte kommunen självt som ska driva en massa företag.”

Socialdemokraterna förstår verkligen vikten av ett starkt näringsliv i kommunen. Den borgerliga retoriken att det behövs företag för att skapa arbetstillfällen och för att få in skattepengar till kommunen är helt sann. Utan företag kan inte en kommun leva. Men det är inte kommunen självt som ska driva en massa företag. Kommunen ska stötta nyföretagare som har idéer för nya verksamheter, kommunen ska hjälpa till att skapa nätverk för företagare och kommunen ska vara snabb med att fatta nödvändiga myndighetsbeslut som näringslivet behöver. För att arbeta med detta har vi redan en bygg- och miljöförvaltning men också en utvecklingsavdelning med en utvecklingschef i spetsen och bland annat en näringslivssamordnare och en etableringsstrateg.

Att styra en kommun handlar om att leda arbetet. Om man anser att näringslivet behöver mer stöd, varför då inte ge utvecklingsavdelningen uppgiften att prioritera detta arbete, istället för att anställa ytterligare en chef? Ett sådant beslut hade Socialdemokraterna gärna stöttat. På ”golvet” i alla andra kommunala verksamheter behöver personalen se över sina arbetsuppgifter och sitt arbetssätt då ”huvudena och händerna” blir färre, då kan man göra det också i kommunhuset.

Socialdemokraterna prioriterar våra barn!

Anette Weidenmark (S)

2:e vice ordförande Bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons