Annons

Debatt: ”Allvarligt att företagsklimatet i Växjö kommun blir sämre”

”Växjö kommuns företagsklimat behöver stärkas”, skriver de tre allianspartierna i Växjö kommun.
Debatt • Publicerad 1 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jon Malmqvist (KD), Pernilla Tornéus (M) och Christina Rosén (L).
Jon Malmqvist (KD), Pernilla Tornéus (M) och Christina Rosén (L).Foto: Montage/Smålandsposten

I dagarna presenterade Svenskt Näringsliv sin undersökning om företagsklimatet i kommunerna. Undersökningen visar att företagsklimatet i Växjö kommun blir sämre. Det är allvarligt och det är en trend som behöver vändas skyndsamt.

När man djupdyker i undersökningen kan man utläsa att flera av de parametrar som gör att betyget för företagsklimatet i kommunen sjunker har just med Växjö kommun att göra. Här har alla vi som är ansvariga ett stort jobb att göra. Resultaten för kommunen sjunker i allt från kommunpolitikers attityder, kommunens service och bemötande, tjänstemännens attityder, information till företagen och dialog med kommunens beslutfattare. Det här är inte acceptabelt.

”Tack vare våra företagare skapas jobbtillfällen. Det i sin tur bidrar till en attraktiv kommun och en stark välfärd.”
Annons

Företagen är livsviktiga för att kommunen och alla dess funktioner ska fungera. Tack vare våra företagare skapas jobbtillfällen. Det i sin tur bidrar till en attraktiv kommun och en stark välfärd. Vi behöver göra vad vi kan för att fler företag ska vilja etablera sig i Växjö kommun och för att de företag som finns här idag ska vilja stanna.

Det är viktigt att både politiker och tjänstemän är inlyssnande och bidrar till att underlätta arbetsbelastningen för företagare i stället för att försvåra deras vardag. Vi i Allians för Växjö sätter företagandet högt. Därför har vi drivit att kommunens politiker och de medarbetare som arbetar med myndighetsövning ska ges fortbildning i företagandets villkor och förutsättningar. Vi tycker även att det är av största vikt att kommunen tar fram en tydlig målbild av att företagande är viktigt och en prioriterad fråga i relevanta styrdokument.

Vi är redo att växla upp arbetet med att förbättra företagsklimatet i kommunen och hoppas att fler politiska partier är redo att göra detsamma. Det är viktigt för kommunens utveckling framåt. Det här kan vi bara uppnå genom regelbunden dialog med våra företagare.

Pernilla Tornéus (M)

Jon Malmqvist (KD)

Christina Rosén (L)

Annons
Annons
Annons
Annons