Annons

Debatt: ”Är det semiologisk gerillakrigföring mot vårt demokratiska samhälle som SD ägnar sig åt?”

Det skriver Lennart Adell Kind (MP) efter Kalla Faktas avslöjande av Sverigedemokraternas trollfabrik.
Debatt • Publicerad 17 maj 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i intervju med TT, i samband med hans tal i Umeå, under sin EU-valturné.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i intervju med TT, i samband med hans tal i Umeå, under sin EU-valturné.Foto: Christine Olsson/TT

Det har snart gått ett halvsekel sedan den italienske semiotikern och författaren Umberto Eco publicerade sin banbrytande artikel Towards a Semiological Guerrilla Warfare 1967, där han beskriver hur makten, både den ekonomiska och den politiska, inte längre utövas med fysiskt våld utan med hjälp den makt över språk, berättelser och symboler som kontrollen över massmedia ger. Med sin artikel ville han skapa en gerillarörelse som fungerar i den nya tiden, en rörelse som istället för att spränga polisstationer och vägar, bryter ner de symboler och berättelser som ockuperar våra sinnen. Vi kan göra det genom att själva fylla dessa med nytt innehåll som skapar en tvetydighet och göra dem verkningslösa.

Några år senare, i essän Il costume di casa, skrev han om hur vår besatthet av förfalskade kopior tagit över intresset för verkligheten. Jag kommer att tänka på dessa två essäer när jag ser Kalla Faktas reportage om arbetet på Sverigedemokraternas informationsavdelning och den trollfabrik de driver. För är det inte just semiologisk gerillakrigföring mot vårt demokratiska samhälle som SD ägnar sig åt? På samma sätt som den amerikanska extremhögern kring Trump och Kremls hybridkrigföring mot oss i det fria Europa. Umberto Eco tänkte sig nog att det var vänstern och vanligt folk som skulle bli de gerillakrigare som skapade ett friare och mer jämlikt samhälle, inte de krafter som vill vrida klockan tillbaka.

Annons

Dessutom är det inte ett gerillakrig som SD bedriver längre. Man har ju tagit makten över vårt land, blåsippsflaggan vajar redan över huvudstaden. Det är Jimmie Åkessons politik som styr vårt land medan de tre mindre Tidöpartierna får cosplaya regering. Det är bara att konstatera att vi inte längre kan vara stolta över att vara ett land som folk flydde till och inte ifrån, det senaste halvåret så lämnar fler Sverige än som flyttar hit. Vi är inte längre ett land som är ett föredöme när det gäller klimatarbete, nu är vi sämst I EU, ett land som kraftigt ökar våra klimatutsläpp med en klimatminister som vägrar svara på några frågor. Vi ser hur redaktioner och journalister tvekar att ställa kritiska frågor och utmana SD samtidigt som nya lagar arbetas fram som begränsar deras möjligheter att verka (källa: SVT Nyheter), på samma sätt som man minskar universitetens frihet och civilsamhällets utrymme, till exempel när det gäller studieförbundens möjlighet att ge människor kunskap.

Jag tror inte att sättet att motverka detta är att kopiera SD:s, Putins och Trumps metoder. På samma sätt som USA i Vietnam, Sovjet i Afghanistan och Israel i Gaza, så går det inte att bomba sig till en seger. Våra politiker måste istället fylla sina ord, sina berättelser, sina symboler med verkligt innehåll genom att våga vara ärliga och använda fakta, hur gråa och tråkiga dessa än är. Och framför allt genom att leverera en bra politik som ger oss alla ett bättre liv, mer frihet och vår planet all den kärlek den behöver.

Lennart Adell Kind (MP), Växjö

Källor:

SCB: Befolkningsstatistik 2021-2024 (månad) och 1998-2023 (år)

Sweden – Climate Performance Ranking 2024 - Climate Change Performance Index

Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimatredovisning 2024

Publicister om nya lagförslaget: ”Begränsar våra granskningar” - SVT Nyheter 16 november 2022

Regeringsuppdrag om Akademisk frihet i Sverige utgiven av Universitetskanslersämbetet

Studieförbunden om minskade anslag: Kommer inte kunna finnas överallt - SVT Nyheter 5 december 2023

Annons
Annons
Annons
Annons