Annons

Debatt: ”Att det gamla stationshuset står tomt sänker upplevelsen av Växjö och vårt centrum”

”Många Växjöbor tycker att det skulle vara bra att placera en fullvärdig turistbyrå i den gamla stationsbyggnaden”, skriver Gunnar Nordmark och Christina Rosén för Liberalerna.
Debatt • Publicerad 6 februari 2024
Gamla stationshuset i Växjö centrum.
Gamla stationshuset i Växjö centrum.Foto: Calle Rydqvist

Växjö växer som turiststad och besöksmål. Det gläder oss Liberaler. Det gläder alla Växjöbor som får en mer levande och dynamisk stad och det gläder inte minst alla näringsidkare i Växjö centrum och de som arbetar med besöks- och upplevelsenäringen.

Samtidigt har flera affärsinnehavare och andra näringsidkare i Växjö centrum berättat för oss att de får vara vägvisare och hjälpa turister och andra besökande att hitta Växjö turistinformation, som idag utgörs av två hyllor i kommunhuset.

Annons

Affärsinnehavare får dessutom själva agera ”turistbyrå” då de plötsligt fått uppgiften att dela ut broschyrer, eftersom turisterna inte hittar. Vill Växjö fortsätta att utvecklas som turiststad och besöksdestination krävs en riktig turistbyrå med betydligt bättre information och med möjligheter att inrymma aktiviteter som lyfter Växjö som turiststad. Turister förtjänar att få ett bättre bemötande och service. Telefonsamtal och en hylla med broschyrer kan inte kompensera för en turistbyrå.

”Det är snart tre år sedan och ingenting har hänt.”
bild 1/2
Christina Rosén (L).
Gunnar Nordmark (L)
Christina Rosén (L).
Gunnar Nordmark (L)

Gamla stationshuset är en vacker och representativ byggnad. Många Växjöbor har reagerat på att det står tomt och öde. Det sänker upplevelsen av Växjö och vårt centrum som dynamiskt och livaktigt. Både 2016 och 2017 var företrädare för Jernhusen, som äger gamla stationshuset, tydliga med att de så fort som möjligt skulle se till att byggnaden på nytt fylldes med verksamhet och liv.

2017 hette det från Jernhusen att företaget skulle ligga i startgroparna för att förnya och öppna upp Växjö gamla stationshus, så fort det nya kommun- och stationshuset stod klart. Det är snart tre år sedan och ingenting har hänt.

Uttalanden i januari 2024 av företrädare för Jernhusen visar att det saknas konkreta planer om vad som ska ske och att inget arbete pågår med att utveckla byggnaden.

Det vilar ett stort ansvar på den socialdemokratiska kommunledningen att påverka Jernhusen att snabbt fylla Växjö gamla station med nya hyresgäster och med attraktiv och publikvänlig verksamhet. Många Växjöbor tycker att det skulle vara bra att placera en fullvärdig turistbyrå i den gamla stationsbyggnaden.

Vi Liberaler håller med och lyssnar på stadens befolkning. Därför föreslår vi att Växjö kommun kontaktar det statliga bolaget Jernhusen, som äger stationen, och undersöker möjligheterna att öppna en turistbyrå där. Det skulle innebära att Växjö får en centralt placerad turistbyrå som är lätt att hitta och på bekvämt avstånd från Växjö Station och busstationen. Byggnaden och dess miljö skulle ge ett spännande och lovande första möte med besöks- och turiststaden Växjö.

Tillsammans med Växjöborna har vi dessutom många förslag på vad byggnaden kan innehålla utöver en turistbyrå! En station som samtidigt fylls med fler spännande verksamheter kommer att bidra till ett ännu mer levande, attraktivt och roligt centrum.

Gunnar Nordmark

Christina Rosén

Kommunfullmäktigeledamöter för Liberalerna

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons