Annons

Debatt: Centerpartiets insatser stärker positivt trendbrott i det lokala företagsklimatet

Växjö kommun ska vara i topp i landet och därför behöver vi fortsatt vara en blåslampa på frågor om service och bemötande i hela kommunorganisationen, skriver Andreas Olsson (C) i en debattartikel på SMP Opinion.
Debatt • Publicerad 2 juni 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Olsson (C)
Andreas Olsson (C)Foto: Elvedin Basic

Svenskt näringslivs årliga undersökning av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner är en betydelsefull indikator för att utvärdera och ranka kommuners företagsklimat. I år förbättrades det sammanfattande omdömet marginellt i Växjö från 3,5 till 3,6 men innebär ändå ett trendbrott efter dalande siffror sedan 2018. Men resultatet är fortfarande inte godkänt med tanke på vad vi inom Centerpartiet vill åstadkomma. Växjö kommun ska vara i topp i landet och därför behöver vi fortsatt vara en blåslampa på frågor om service och bemötande i hela kommunorganisationen.

En av Centerpartiets centrala punkter för budgetsamverkan med det nya kommunala styret var att göra extra stora insatser för att stärka näringslivet i hela Växjö kommun. Därför är det idag extra viktigt att lyfta fram Centerpartiets vision och åtgärder för att skapa en ännu mer attraktiv näringslivsmiljö och främja ekonomisk tillväxt i hela kommunen.

Annons

För Centerpartiet är det avgörande att skapa gynnsamma förutsättningar för företagande och entreprenörskap i Växjös samtliga kommundelar. Vi vill se enkla och effektiva regelverk samt en ansvarsfull och företagsvänlig planering. Genom att underlätta för etablering av nya företag och minimera byråkratiska hinder kan vi skapa en mer flexibel och innovativ näringslivsmiljö.

En väl fungerande infrastruktur är en förutsättning för att attrahera investeringar och stödja företagens tillväxt. Centerpartiet vill satsa på att förbättra både fysisk och digital infrastruktur. Detta kommer inte bara att underlätta för företagande och arbetskraftens rörlighet, utan också skapa förutsättningar för att locka till sig investeringar och verksamheter.

”Centerpartiet ser samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor som en nyckelfaktor för framgång.”

För att säkerställa att Växjö kommun är attraktivt för företagande och investeringar måste vi ha tillgång till kompetent arbetskraft. Centerpartiet vill investera i utbildning och kompetensutveckling för att möta framtidens behov. Genom samverkan med näringslivet och Linnéuniversitetet kan vi utforma utbildningar som är relevanta och eftertraktade på arbetsmarknaden. Detta kommer att locka till sig talanger och skapa en stark koppling mellan utbildning och näringsliv

Centerpartiet ser samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor som en nyckelfaktor för framgång. Vi vill skapa en förtroendefull dialog och partnerskap där vi tillsammans kan utveckla näringslivet och ta tillvara på dess potential. Ny upphandlingspolicy, upphandlingsskola för företagare och dialogmöten med fokus på små- och medelstora företags behov, är några exempel på hur Centerpartiets näringspolitiska förslag bidragit till årets trendbrott. Genom att ha näringslivets behov i fokus och erbjuda relevant support och service kan vi skapa en positiv och företagsvänlig miljö som stimulerar tillväxt och utveckling.

Centerpartiet är övertygade om att ännu bättre resultat i Svenskt näringslivs ranking är möjlig genom våra visioner och åtgärder. Centerpartiet är Växjös garant för att skapa gynnsamma förutsättningar för företagsamhet och entreprenörskap. Med en grön skärpa kan vi skapa en ännu mer attraktiv kommun för företagande och investeringar. Centerpartiet tror på en stark och dynamisk landsbygd och ser detta förbättrade resultat som en öppning för en dynamisk utveckling av hela Växjös näringsliv.

Andreas Olsson, Centerpartiet Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons