Annons

Debatt: ”Dags för politiken att gå från ord till handling för att stärka näringslivet”

”Handlingskraftig företagspolitik måste göras tillsammans och inte fastna i bara fina ord”, skriver Andreas Olsson för Centerpartiet i Växjö kommun.
Debatt • Publicerad 25 april 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Olsson (C).
Andreas Olsson (C).Foto: Elvedin Basic

Under lång tid har näringslivsfrågorna varit en av Centerpartiets huvudprioriteringar. I samarbete med andra partier i Växjö kommun har vi försökt att driva frågor som gynnar näringslivet och skapar en mer välmående lokal ekonomi. Tyvärr har det alltför ofta stannat vid fina ord och välformulerade planer. Men vid det senaste kommunfullmäktigemötet framstod en sällsynt enighet kring vikten av en aktiv företagspolitik. Det är en vändpunkt som Centerpartiet välkomnar och vi tror att det är möjligt att verkligen åstadkomma en förändring i arbetet.

”Centerpartiet föreslår att det bör hållas särskilda överläggningar mellan partiföreträdarna inom kommunstyrelsen näringslivs- och innovationsutskottet innan något beslut fattas om en ny näringslivsplan.”

När Växjö kommun nu tar fram ett förslag till ny näringslivsplan i samarbete med näringslivet, företagare och andra relevanta aktörer i kommunen måste politiken också göra sin hemläxa. Det är därför dags att sluta att bara prata och börja agera. Centerpartiet är redo att ta ledningen se till att partierna samarbetar för att skapa en stark gemensam överenskommelse som håller över tid.

Annons

Svenskt näringsliv brukar säga att en av de viktigaste faktorerna för att skapa ett starkt näringslivsklimat är stabilitet och långsiktiga spelregler. Därför är det nödvändigt att arbeta för att säkra en överenskommelse om en konkret handlingsplan för Växjö kommuns näringslivsstrategi. Detta kräver att vi går bortom partipolitiken och fokuserar på det gemensamma målet att stärka vår lokala ekonomi.

Centerpartiet föreslår att det bör hållas särskilda överläggningar mellan partiföreträdarna inom kommunstyrelsen näringslivs- och innovationsutskottet innan något beslut fattas om en ny näringslivsplan. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en plan som är hållbar, ambitiös och som verkligen gynnar näringslivet i Växjö kommun.

Nu är det dags för politiken att gå från ord till handling och ta konkreta steg för att stärka näringslivet. I Växjö kommun har vi länge varit kända för att samarbete över partigränserna i strategiskt viktiga frågor om möjligt, och nu är det dags att vi sätter oss ner med näringslivspolitiken tillsammans.

Andreas Olsson, Centerpartiet Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons