Annons

Debatt: ”De lämnar över ansvaret på kommande generationer”

”Varför pratar Tidöpartierna inte om hur de skall lösa slutförvaringen av kärnkraftsavfallet?”, frågar Lena Johansson för Miljöpartiet i Växjö.
Debatt • Publicerad 11 februari 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En varningsskylt för radioaktivitet visar att en kontainer på ett lager hos SFR (Slutförvaring för radioaktivt driftavfall) i Forsmark i Östhammars kommun är fylld med radioaktivt avfall.
En varningsskylt för radioaktivitet visar att en kontainer på ett lager hos SFR (Slutförvaring för radioaktivt driftavfall) i Forsmark i Östhammars kommun är fylld med radioaktivt avfall.Foto: Fredrik Sandberg / TT

M, L, KD och SD har bara en lösning på hur man skall minska utsläppen av koldioxid i atmosfären. Bygg fler kärnkraftreaktorer. De föreslår en massiv utbyggnad av kärnkraften till 2045. En lösning som de presenterar som om den vore enkel och lätt.

Men jag har inte en enda gång hört energiminister Ebba Busch (KD) eller miljöminister Romina Pourmokthari (L) uttrycka någon oro för de stora mängder kärnkraftsavfall som kommer att produceras och hur man skall ta hand om det. De lämnar över ansvaret på kommande generationer. Det beräknas att strålningen från det radioaktiva avfallet försvinner först om 100 000 år, en svindlande lång tid som man inte kan greppa.

”Utvecklingen av den förnybara energin går snabbt och får inte bromsas upp av planerna på bygge av den superdyra och livsfarliga kärnkraften.”
Annons

Det är vi som lever nu som måste ta ansvar för att hittar lösningar som minskar koldioxidutsläppen i atmosfären här och nu och som inte skapar nya problem i framtiden.

Utvecklingen av den förnybara energin går snabbt och får inte bromsas upp av planerna på bygge av den superdyra och livsfarliga kärnkraften.

Jag efterlyser svar från M, L, KD och SD på hur de tänker lösa slutförvaringen av framtidens kärnkraftsavfall. En massiv utbyggnad av kärnkraften innebär en massiv mängd avfall.

Den frågan är de skyldiga att svara på.

Lena Johansson, Miljöpartiet i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons